Teorijsko znanje sa Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ primenjivo je u praksi. To je najbolje na svom primeru pokazala Jovana Vulinović, diplomskim radom na studijskom programu Sportsko novinarstvo, a taj televizijski prilog na temu „Iznenadna srčana smrt kod profesionalnih sportista“ emitovan je i u emisiji „Oko“ na Radio-televiziji Srbije.

– Ideja se rodila u razgovoru sa profesorkom Tanjom Ćitić i sada nažalost pokojnom dekankom Ivankom Gajić. Htela sam da ovim radom na najbolji mogući način zaokružim školovanje na Fakuletu za sport. Zdravlje sportista je uvek aktuelna tema, a sporadični smrtni slučajevi u vrhunskom sportu izazivaju veliku pažnju. „Okidač“ za moj rad je bila smrt košarkaša Crvene zvezde Majkla Odža. Dobila sam odobrenje od strane Fakulteta za sport, napravila koncept i krenula u realizaciju. Veoma sam zadovoljna kako je sve urađeno – istakla je Jovana Vulinović.

Prilikom rada na projektu, nije zaboravila instituciju na kojoj je stekla akademsko znanje.

– Pored razgovora sa sportistima, profesorima na Fakultetu za sport Nikolom Čikirizom, Adamom Petrovićem i Nemanjom Ćopićem, želim da istaknem da sam deo priloga radila u Naučno-istraživačkoj laboratoriji Fakulteta za sport, koja je potpuno osposobljena za testiranje vrhunskih sportista. Na taj način sam htela i da iskažem zahvalnost Fakultetu na kojem sa toliko toga naučila.

(Prilog Jovane Vulinović iz emisije OKO sa RTS nalazi se na 26. minutu ovog videa)

Još od kraja 2019. godine, Jovana radi na Radio-televiziji Srbije. Poput njenih kolega sa Fakulteta Dejana Karovića, Ivana Miletića, Davida Radonovića, Stefana Branešca, koji su angažovani na TV Arena sport, Uroša Selenića, u dnevniku „Objektiv“, Stefana Stankovića na portalu Mozzartsport, Đorđa Samoilovića u Novostima, Sare Đorđević koje je takođe na RTS-u, i Jovana je profesionalni angažman dobila tokom studiranja, zahvaljujući sjajnim referencama, koje je stekla na Fakultetu za sport.

– Prijavila sam se na konkurs RTS 2019. godine. Bilo je preko 90 kandidata, a nas 15 je izabrano da radi na Radio-televeziji Srbije. Trenutno sam na kanalu RTS nauka. Ušla sam preko Fakulteta za sport u svet nauke. Jako je zanimljivo, dinamično, svakog dana nešto novo naučim. Uživam u poslu – u dahu priča Jovana.

Činjenica da je završila sportsko novinarstvo, a da je trenutno u drugoj oblasti, pokazuju širinu obrazovanja koju je dobila na Fakultetu za sport.

– Novinarstvo je novinarstvo. Nebitno da li je u oblasti politike, nauke ili sporta. Osnova je ista. To samo pokazuje da znanje stečeno na Fakultetu za sport, može da se primeni i u drugim sferama, ne samo u oblasti sporta – ističe Jovana Vulinović.

Na Fakultet za sport se Jovana upisala kao uspešna sportiskinja. Bila je reprezentativka Srbije u karateu, gde je ostvarila velike uspehe.

– Došla sam kao profesionalni sportista. Izabrala sam da radim na svom obrazovanju, jer karijera ne traje večno. Izbor je bio pravi. Profesori su sjajni, bili su puni razumevanja za sportske obaveze – kaže Jovana i dodaje:

 – Sa druge strane najbolji deo obrazovnog sistema je praktičan rad, koju dobijete na Fakultetu od prvog dana. Teorijska znanja su neohodna baza, ali mi smo dobili priliku da ih pretočimo u praksu. To je dobitna kombinacija.

Veza između Jovane i Fakulteta za sport je nastavljena i kroz njeno dalje školovanje. Kao jedan od najboljih studenata dobila je veliku podršku.

– Fakultet za sport mi stipendira master studije na Fakultetu političkih nauka. To samo pokazuje da misli na svoje studente i da želi da im pomogne u daljem akademskom usavršavanju. Nadam se da ću ja na Fakultetu za sport u nekoj skorijoj budućnosti prenositi znanje novim generacijima studenata – završila je Jovana Vulinović.

Prijava za upis studenata koji žele da krenu putem Jovane Vulinović na studijskom programu Sportsko novinarstvo, ali i na programima Trener u sportu i Menadžer u sportu je u toku. Na osnovne akademske studije na Fakultetu za sport u školskoj 2021/22 godini biće upisano ukupno 150 studenata.