Lista proslavljenih srpskih sportista koji obrazovanje žele da stiču na našem Fakultetu sve je bogatija. Na studijskom programu Menadžment u sportu od ove školske godine biće i jedan od naših najuspešnijih kajakaša – Marko Novaković.

Ovaj momak, rođen u Senti, osvojio je titulu šampiona sveta u Moskvi 2014. godine u kajaku dvosedu, a u istoj disciplini ima i dve bronze sa svetskih prvenstava u Milanu 2015. i Račicama 2017. Na najviši stepenik pobedničkog postolja na evropskim šampionatima peo se dva puta – 2012. u kajaku jednosedu i 2016. u kajaku dvosedu, a sa kontinentalnog prvenstva ima i jedno srebrno odličje.

Višestruki je prvak države, ali to ne zadovoljava njegove sportske ambicije:

– Želim da nadmašim mog trenera Jožefa Šotija koji je devet puta bio državni šampion. On mi je uzor, a cilj mi je da budem bolji od njega  – kaže Novaković koji je i dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu i 2016. u Riju.

A kako je Marko uopšte dospeo u čamac? E, to je vrlo zanimljiva priča.

– Odrastao sam pored reke Tise. Bilo je glupo da živim tako blizu vode, a da ne znam da plivam. Krenuo sam na plivanje i trenirao sam pet godina. Ipak, nisam mogao da nastavim jer sam imao problema sa bronhitisom i zbog poteškoća sa disanjem nikako nisam mogao da plivam u zatvorenom – kaže Marko koji je na nagovor svog deke potom počeo da trenira kajak.

– Kajakaški klub je bio svega 200 metara od kuće, a na prvi trening sam otišao samo iz poštovanja prema mom deki. On mi je to predložio i nisam mogao da ga odbijem. Na početku smo samo uvežbavali tehniku na suvom, a ja sam bio prilično nestrpljiv da sednem u čamac, da probam da li to mogu. Sećam se da je za moj prvi trening na vodi vreme bilo baš loše, duvao je jak vetar. Odaljio sam se u čamcu nekih stotinak metara, uspeo sam da savldam prvi veći talas, ali me je drugi prevrnuo. Mnogi bi možda posle tog neprijatnog iskustva odustali, ali kod mene je to samo probudilo inat, nateralo me je da još više treniram i na kraju zavolim ovaj sport – objasnio je Novaković kome je kajak pomogao da prebrodi i zdravstvene probleme.

Sa podjednakim motivima koji su mu doneli brojna odličja na najvećim svetskim takmičenjima, Novaković želi da pristupi i studijama na našem Fakultetu:

– Dobro sam se informisao i odlučio da studiram Faklutet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, jer znam da me moje sportske obaveze u tome neće sprečavati ni na koji način. Izabrao sam Menadžment u sportu, ne znam gde će me životni put dalje odvesti, ali u budućnosti želim da na neki način pomognem sportu. Da li će to biti kajak ili neka druga sportska grana nije toliko važno, ali imam veliku želju da svojim angažovanjem dam neki dorpinos u svetu sporta – zaključio je Novaković.