Jedan od vrhunskih majstora TV reportaže, zaštitno lice RTS-a i šampion angažovanog žurnalizma Branko Stanković, autor kultnog dokumentarnog serijala „Kvadratura kruga“, predstaviće se studentima novinarstva u četvrtak 24. maja u 14 časova u Amfitetatru Fakulteta za sport.

Kako nastaje kvalitetna dokumentarna reportaža, koja prema zapažanju Iva Andrića, “uzbuđuje maštu i podstiče na razmišljanje“, studenti će moći da čuju iz prve ruke, sa svim detaljima neizbežnim u radu jednog profesionalca kakav je Stanković. Iza njega stoje mnoge novinarske nagrade, istinski žurnalistički podvizi i sijaset praktičnih humanitarnih akcija kojima je ličnim i profesionalnim angažmanom pomogao siromašnima, bolesnima i na drugi način socijalno ugroženim ljudima, kakvih u Srbiji ne manjka.

Biće to prilika da Branko Stanković licem u lice sa budućim novinarima otkrije i zašto je u tajnosti otišao u Prebilove i tamo snimio storiju o danas nadaleko poznatom stradanju Srba u ustaškom zločinu u istoimenoj jami. Branko Stanković potpisao je kao scenarista i reditelj 25 dokumentarnih i kratkih igranih filmova koji su nagrađivani na festivalima u zemlji i svetu. Autor je drame “Nije nego“ i koautor drame “Bar-Beograd via Peking“. Obe su ekranizovane na Radio-televiziji Srbije. Od 2012. godine ima zvanje akademika koje mu je dodelila Akademija filmske umetnosti i nauka. Autor je i zbirke priča sa istim nazivom kao i njegova emisija – “Кvadratura kruga“

Pre 14 godina kada je postavljana “Kvadratura kruga“ nije moglo ni da se predpostavi dokle će zajedno sa Brankom Stankovićem dobaciti ovakav novinarski projekat.

“Ponudio sam RTS-u jedan drugačiji koncept emisije kojim sam želeo da vratim urušeni sistem vrednosti. Želeo sam da povratim dobro i plemenito u ljudima, jer je to ono što čoveka čini čovekom. Za mene su urušene vrednosti ne samo ono po čemu mnogi prepoznaju ‘Кvadraturu kruga’ nego: i rad i stvaralaštvo i kreacija i inovacija. U početku ljudi nisu mogli da shvate do kraja kakva je to emisija mozaičnog tipa i kakvu ja želim da im pošaljem poruku. Bio je potreban period od dve godine da se naviknu na to, kao i na moj pokušaj da vratim urušeni sistem vrednosti, koji se nije mnogo promenio od tog vremena. Danas možda je i gore nego u vremenu kada smo emisiju postavljali“, objasnio je u jednom intervjuu kredo svog profesionalnog delovanja.