Sportska oprema odavno je postala neizostavni deo sporta i kao takva neophodna je za odvijanje najrazličitijih sportskih aktivnosti. Pod sportskom opremom podrazumevamo sve sprave, instrumente, uređaje, rekvizite, trenažere, odeću, obuću i različitu aparaturu koje moraju biti izrađene u skladu sa sigurnosnim, higijenskim, trenažnim, takmičarskim i ekološkim standardima, koje propisuje nadležni organ. Postojanje sportske opreme je još odavnina bilo prisutno, ali tokom vremena doživelo je i izvesne promene, pa je sad i te kako modernije i kvalitetnije.

Danas je sasvim normalno naći sportsku opremu koja će biti specijalno prilagođena individualnim potrebama sportista i kao takva dati mogućnost istima da poboljšaju svoje sportske rezultate i ujedno ih štititi od mogućih povreda. Savremene tehnologije uticale su na razvoj sportske opreme, a sa njima došlo je i do ekspanzije velikog broja proizvođača sportske opreme koji kontinuirano rade na njenom daljem usavršavanju i razvoju. Mnogi proizvođači ove vrste opreme imaju pred sobom jasan cilj, a to je da naprave opremu koja će pozitivno uticati na kvalitet života kako sportista tako i ostalih ljudi širom sveta. Oni svojim mnogobrojnim proizvodima uključujući patike, trenerke, majice, dukseve, razne sportske rekvizite i druge daju jedan sasvim drugačiji pogled na opremu kao što je danas, poprimaju simpatije i privlače korisnike različitog uzrasta. Upotrebom raznih tehnika i materijala imamo na raspolaganju opremu koja je izuzetno poboljšana, kvalitetnija i dostupnija . Stepen zaštite, komfora i kvaliteta koji  danas sportska oprema poseduje uveliko se razlikuje od nekadašnje sportske opreme.

Kako je to nekada izgledalo?

Neretko gledajući različite televizijske emisije, čitajući određene časopise, surfujući internetom svako od nas može naći inserte i fotografije, pojedinih sportskih takmičenja, utakmica, dešavanja  koje su zabeležene, a ostale dugo dugo iza nas. Ne možemo, a da ne primetimo transformaciju koju je doživela sportska oprema.

Kroz istoriju ona se menjala, a neke od aktivnosi koje su najviše uticale na to jesu one koje su tom prilikom koristile loptu ili tačnije njene varijacije. Veruje se da je najzaslužniju ulogu u tome imao fudbal, zapravo neki od mnogobrojnih oblika fudbalske igre koji su postojali kroz istoriju. Verovali ili ne, prve lopte bile su životinjski mehuri obloženi kožom ili drugi okrugli objekti koje su igrači pokušali progurati između dva štapa. Ovakve lopte bile su ručno šivene i kao takve često su gubile oblik tokom igre. Često su bile i natopljene vodom ukoliko je padala kiša i tom prilikom otežavale dodavanja. A šta kažete na žice reketa koje su bile od životinjskih creva ili patike od kože životinja?

Kvalitet sportske opreme utiče na kvalitet igre

Bitno je reći da kako nam se menjala oprema menjao se i sam kvalitet igrača i same igre. To je i normalno, jer nije bio isti osećaj igrati u teškim kožnim patikama koje ukoliko se nakvase postaju još teže nego igrati u patikama kakve su nam danas dostpune, nije bilo isto igrati sa nekadašnjim drvenim reketima i današnjim koji su unapređeni do te mere da se izrađuju posebno za svakog igrača prema njegovom stilu igre. Da li to bilo plivanje, tenis, fudbal, ili bilo koji drugi sport, razvoj sportske opreme doneo je mnoge koristi, od plivačkih odela koja su vremenom izmenjena i koja su plivačima donela prednost i poboljšavla  njihove rezultate, preko modernizovanih teniskih reketa, do laganih lopti sa lakšom kontrolom svakog igrača i savremenih kopački koje igrač jedva oseti na nogama.

Sportska oprema ima dugu tradiciju postojanja

Sportska oprema prisutna je od davnina, a jedna od najstarijih poznatih aktivnosti u kojoj je korišćena il bar jedna vrsta sportske opreme jeste streličarstvo. Streličarstvo je veština korišćenja luka u svrhe ispaljivanja strela, koje je tokom istorije nalazilo svoju primenu kako u lovu tako i u borbi, a kasnije je postalo sport. Upotrebu jednog vida sportske opreme pronalazimo i u Egipatskoj civilizaciji u periodu između 3000-te i 1100-te godine pre naše ere. Najčešće su to bili neki oblici lopte, tačnije njene varijacije, potom noževi, borbeni štapovi i drugo.

Savremeni standardi u proizvodnji sportske opreme

Modernije doba donelo je i nove sportske aktivnosti, a sa njima i zahteve u smislu upotrebe rekvizita i sportske opreme. Postavljeni su standardi u pogledu proizvodnje sportske opreme pa su tačno određene mere dimenzija, težine, oblika i materijala u izradi opreme, a sve to sa ciljem obezbedjivanja regularnosti takmičenja, postizanja podjednakih šansi kod takmičara ali i zaštite istih od eventualnih povreda. Korišćenje zaštitne sportske opreme danas je neprocenjivo, jer je uticalo na smanjenje broja sportskih povreda u odnosu na period kada ona kao takva nije korišćena, pogotovo kada su u pitanju ekstremniji sportovi i oni u kojima se povrede dešavaju češće.

Korišćenje sportske opreme sa svim svojim kvalitetima, komforom, zaštitom i ostalim prednostima koje nam pruža ne bi bilo moguće da nema  adekvatne tehnlogije koja omogućuje  njen razvoj, a preko nje i industrija sportske opreme koja se trudi da ovu opremu prilagodi svakom.