Beograd, 01.12. 2016.

Fakultet za sport je imao priliku da ugosti urednika Beogradskog programa RTS-a, gospodina Sašu Barbulovića, koji je održao javni čas novinarstva u okviru nastave na studijskom programu Sportsko novinarstvo. Gospodin Barbulović je, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, nastojao da upozna studente sa radom u televizijskim medijskim ustanovama, sa zahtevima savremenog novinarstva, nedaćama i preprekama sa kojima se mogu susresti prilikom obavljanja svog posla.

sasa-barbulovic

Ubrzanim razvojem informacionih tehnologija, ruše se tradicionalni standardi i pravila novinarskog izveštavanja, te stoga novinari danas moraju istovremeno da budu reporteri, snimatelji i montažeri kako bi dobili trku sa vremenom i sve većom konkurencijom na medijskom nebu. Gospodin Barbulović dao je konkretne smernice i savete studentima kako da se izbore za svoje mesto u novinskim i medijskim kućama, i da što kompetentnije i bolje obavljaju svoj posao.

–  Ono što će spasiti našu profesiju od izumiranja jeste plasiranje odgovora na pitanja ZAŠTO SE NEŠTO DOGODILO i ŠTA DALJE. Na pitanja KO i ŠTA danas svi mogu da daju odgovor, da objave na društvenim mrežama da se nešto dogodilo. Ali je na nama, profesionalnim, dobro obučenim novinarima, da odgovorimo na ova prva gore pomenuta pitanja. Svaki događaj ima konsekvence na sadašnjost i budućnost, a i na interperataciju prošlosti, a na nama je da stavimo događaj u neki širi kontekst, da damo dublju eksplikaciju i analizu slučaja – naveo je gospodin Barbulović u okviru svog izlaganja.

Nakon predavanja, studenti su imali priliku da postave pitanja iskusnom novinaru, što su oni odlično iskoristili i pokrenuli vrlo dinamičnu diskusiju. Na ovom predavanju studenti su dobili svojevrstan uvid i pripremu za ono što ih očekuje u budućoj novinarskoj karijeri.