“Vi ste kao figure na šahovskoj tabli. Svi imate šansu da postanete velemajstori, ali i da ostanete prosek. Ako ne budete radili, tragali, istraživali… niko neće postići krajnji cilj, a to je biti dobar,  pošten, slobodan i nezavistan novinar”. Inspirativnim uvodom, osnivač dnevnih novina “Blic” i “Glas javnosti”, te dugogodišnji glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“ Manojlo Vukotić, obratio se studentima Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i tokom dvočasovonog i veoma zanimljivog predavanja preneo deo dragocenog iskustvo budućim kolegama.

U novinarskoj karijeri dugoj pet decenija, kao glavni urednik Novosti, potpisao je oko milijardu i osam stotina miliona primeraka novina. Međutim, današnja situacija u štampi je, po njgovim rečima – alarmantna, budući da nemamo nezavisne novine na koje se možemo osloniti, a tiraži ne prelaze brojku veću od 80 hiljada.

– Što se tiče štampe, mi danas nemamo nezavisne novine. Ako čitate slobodne novine kao što su Nin, Vreme, Politika, rećiću vam da u sedam slobodnih novina tiraž nije veći od 80 hiljada. A, ako dodam da 12 dnevnih novina, nemaju ukupan tiraž veći od trideset hiljada, to znači da smo u velikom zaostatku u odnosu na period  pre desetak godina.

Razlog ovakvog stanja u štampi Vukotić pronalazi u činjenici da se nameće novo pitanje, pod kojim uslovima i za koji uređivački koncept će mladi naraštaji krčiti svoj put u ovom poslu, koji je danas pun slugarstva, nerada, neambicioznosti.

Kroz otvoren i nadahnut razgovor Manojlo Vukotić nas je vratio na svoje početke, vreme komunizma, kada je novinarstvo bila druga priča, drugo vreme…

– U Brozovom vremenu, postojala su neka pravila kojih si morao da se držiš. Niste smeli da budete protiv tadašnjeg režima, ali gotovo o svemu drugom ste mogli slobodno i kritički da pišete. Da biste danas slobodno pisali, morate da imate pravu finansijsku podršku.

I dalje veruje da je u vreme Brozovog komunizma, moglo da se radi okuražnije, hrabrije nego danas. Naglašava da u ovom vremenu imamo sređen i uređen sistem, koji ne želi da nas ugasi.

??

– Mi pišemo, a oni će da uvide šta će dobiti našim pisanjem. Ipak smo na dobar način sistemski zaštićeni.

Sa velikom pažnjom, govorio je o odgovornosti koju je imao kao glavni urednik. Spremnosti da preuzme rizik kada je to neophodno, ali i istrajnosti kada želi da dođe do istine i nepokolebljivosti da istupi zarad pravde.

– Nisam želeo da se oslanjam na izvor koji nije relevantan za važnu temu. Ako je dobra intriga, odmah sam slao na teren novinara i fotografa sa zadatkom da istraže i dođu do istine. Ne odustajte dok ne proverite. Isterajte pravdu i istinu do kraja.

Izlaganje je nastavio ističući važnost iskustva, snalažljivosti i refleksa novinara da proceni,  da li nešto ostaviti za sutra. Posavetovao je, da se novinari ne oslanjaju na portale, sajtove, internet, jer mogu biti mamac za netačne i neproverene informacije.

Kao novinar starog kova i dalje zagovara vraćanje osnovnim postulatima novinarstva.

– Novinarstvo je krvav, težak i mukotrpan posao. Za novinare se kaže da su članovi partija, prepisivači, to za mene nije novinarstvo. Ne možete biti novinari ako nećete da radite, nemate nagon da idete na teren, predomišljate se… onda niste za ovaj posao.

Na mlade novinare, preneo je surov i realan svet koji će morati da  upoznaju ako žele da bud najbolji.

– Nekada se želje neće poklopiti, jer se nikada ne zna u koji sektor će vas ubaciti. Mora mnogo toga da se prođe, da vas nauče da navijate za fudbal, odbojku, vaterpolo. Potrebno je da dođete, jer novinarstvu treba sveža krv, a iskustvo starijih kolega će vam pomoći da se usavršite.

Kada je reč o budućnosti novinarstva, bio je izričit.

– Srbija neće moći da se osloni na sistem po kome ćemo vesti čitati sa sajta – kratko je zastao i potom doda:

– Verujem i dalje da je u novinarstvu situacija dramatična i da ti ljudi koji se bave politikom, kulturom, sportom, da su to zapravo samo kratke staze koje im mogu doneti male političke ideje. Vi, mlađi ste im potrebni. Jurišajte, tragajte, budite uporni dok ne stignete do cilja. Ne odustajte. Ovo je prelepa profesija, a sportsko novinarstvo najlepši sektor koji ste izabrali.”

Na kraju, ponovo početak…istinita teza koja kaže, da ko jednom uđe u novinarstvo nikada iz njega neće izaći. Manojlo Vukotić istinski je primer, posvećenog i odlučnog borca u borbi sa vetrenjačama, kome je sreća saputnik a rad bio i ostao način života.

PRIPREMILA: Jovana Vulinović