– Tanka je linija koja u sportu uspeh razdavaja od proseka – reči su košarkaša Marka Čakarevića koje dodatno dopunjuje da bi dobile potpun smisao:

– Između ostalog, i zbog toga je obrazovanje veoma važno.

Sve to kaže momak koga je još kao tinejdžera, ali izuzetno talentovanog, u svoje redove svojevremeno doveo francuski Asvel. Čakarević se i sa mlađim reprezentativnim kategorijama kitio zlatnim medaljama na Svetskom i Evropskom prvenstvu, ali… Karijeru koju su mu mnogi košarkaški stručnjaci predviđali nije ostvario.

– Evidentno je da se neke stvari nisu poklopile. I, kada sve to posmatram sa ove distance, ne mogu da uprem prstom u samo jedan detalj, jedan segment i kažem to je bilo presudno. To je skup mnogo faktora, psihološke stabilnosti, mentalne snage, prepoznavanja pravih prilika i donošenja najboljih mogućih odluka u datim trenucuima i okolnostima. Ali, šta je tu je. Nisam u tome jedini, znam zaista mnogo momaka koji su prošli sličan put kao i ja.

I onda se obrazovanje, kao tema razgovora automatski nametnula:

– O značaju i važnosti obrazovanja i meni su pričali sa 18 godina. Ali, ja u tom trenutku, pogotovo zbog povoljne situacije u kojoj sam se nalazio, nisam mnogo razmišljao. Ali, sa godinama, kako sam postao stariji i sve više sazrevao, shvatio sam neke stvari. Međutim, najbitnije je da se čovek pronađe u nečemu i radi ono što voli i što mu prija. Obrazovanje donosi sigurnost, a znanje je veliko bogatstvo.

Želja Marka Čakarevića je da se po završetku igračke karijere bavi trenerskim poslom.

– Upisao sam studijski program Trener u sportu. Počeo sam intezivnije da razmišljam o svojoj budućnosti, i šta ću kada se igračka karijera završi. Ono što sigurno znam je da bih voleo da ostanem u sportu. Još nisam precizirao kako će sve to izgledati, ali veoma me interesuje fizička pirprema. Da bih bio spreman za sve buduće izazove, boljeg mesta za pripremu za sve to od Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ nema. Pre svega zbog vrhunskog stručnog kadra, izvanrednih profesora, ali i činjenice da ću moći da uskladim moje trenutne košarkaške obaveze sa studijama – objašnjava Čakarevič i dodaje:

– Fakultet za sport na Novom Beogradu upisao sam po preporuci Vlade Radonjića, koji ovde radi kao profesor, a sa kojim sam godinama sarađivao kao kondicionim trenerom. Dobio sam odlične preporuke i nakon svih tih njegovih lepih reči o Fakultetu nisam se dvoumio – ističe Čakarević.

A, posle Asvela, vršačkih Lajonsa, Kragujevačkog Radničkog, Partizana, Metalca, Igokee, litvanskog Lijetkaberasa, mađarskog Kapošvarija, ove sezone Čakarević je po treći put obukao dres Dinamika. O ambicijama i planovima ovaj 32-godišnji košarkaš kaže:

– Želim da igram dokle god budem imao želju da se dokazujem na terenu i, naravno, dok mi to telo dozvoli – skroman je Čakarević.

I na kraju, savet za sve mlade košarkaše koji razmišljaju da li je bolje da se košarkaški razvijaju u našoj zemlji ili da kao mladi odčaze u inostranstvo:

– Nema pravila. Pitanje je samo da li ćeš ići u klub i kod trenera koji veruje u tebe i ima želju da ti pruži šansu ili to nije slučaj – zaključio je Čakarević.