Veliki broj vrhunskih sportista i sportiskinja stekao je diplomu na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, a u međuvremenu je beležio zapažene sportske rezultate i osvajao odličja na najvećim svetskim takmičenjima. O tome svedoči i košarkašica Maša Janković, koja je tokom studija sa Crvenom zvezdom stigla do tri tiutule šampiona i dva nacionalna Kupa. I ne samo to, sa reprezentacijom Srbije 2021. osvojila je i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, a ove godine je stekla i zvanje diplomiranog menadžera u sportu. Još jedan u nizu dokaza da uz specifičan sistem rada na Fakultet za sport, obrazovanje i vrhunska sportska karijera mogu da idu ruku pod ruku.
Maša je diplomirala najvišom ocenom na temu „Organizacija sportskog događaja na primeru Evropskog prvenstva za žene 2021. godine“, a u svom radu između ostalog dotakla se planiranja takmičenja tokom pandemije korona virusa, zatim promocije velikih sportskih događaja, menadžmenta FIBA, ali i istorijata evropskih prvenstva za žene kao i učešća naše ženske reprezentacije na dosadašnjim šampionatima.
„Moram da priznam da sam imala tremu, ali sada se osećam super. Veoma sam srećna, jer sam sticanjem fakultetske diplome uradila veliku stvar za svoju budućnost“, pričala je uzbuđeno nakon što je diplomirala Maša Janković i potom dodala:
„Izrada diplomskog rada za mene je bila veoma zanimljiva. Tema mi je bila vrlo bliska, koristila sam dostupne podatke, ali i sve to obogatila nekim ličnim iskustvima, pošto sam imala tu sreću da budem učesnik Evropskog šampionata u Francuskoj i osvojim zlatnu medalju. Značajnu podršku imala sam i od mentora doc. dr Sanje Krsmanović Veličković, čije su mi smernice bile dragocene“.
O sistemu studiranja aktivnih sportista na Fakultetu za sport Maša Janković ima samo reči hvale:
„Utisci o fakultetu su odlični. Sve je podređeno našim sportskim obavezama. Ono što je mene najviše oduševilo je odnos koji profesori imaju prema studentima. Postoji ogormno razumevanje i fleksibilnost, ali i ne samo to. Otvoreni su za konsultacije, žele da pomognu studentima, nesebično prenose svoja bogata iskustva i u takvom ambijentu znanje se mnogo lakše stiče“, rekla je Maša Janković i potom navela planove za budućnost.
„Fokusiram se na nove izazove. Posle Crvene zvezde odlazim u Poljsku, gde nastavljam karijeru, ali neću zapostaviti fakultetsko obrazovanje. Planiram da upišem i master na Fakultetu za sport i tako nastavim da se dalje usavršavam, jer imam veliku želju da i posle igračke karijere ostanem u sportu. Znanje koe sam stekla i koje ću dodatno steći na master studijama biće mi dragoceni „, zaključila je Maša Janković.