Dugodišnji rad na košarkaškom terenu sa mladim asovima, Mihailo Šubaranović je želeo da podigne na još viši nivo. Odluka je pala da postdiplomske studije upiše na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i to na programu Trener u sportu. Mladi stručnjak je uspešno prošao i ovu stepenicu u svom obrazovanju.
Master sam okončao 2018. godine. Osnovne studije sam završio na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, a posle toga i Višu trenersku škola. Imao sam uslov od 240 bodova koliko vrede četvorogodišnje osnovne studije i odlučio sam da na Fakultetu za sport nastavim akademsko usavršavanje. Master rad bio je na temu „Tranzicija u modernoj košarci“. Sve je proteklo savršeno“, istakao je Šubaranović.
Pored mnogih pozitivnih stvari na Master studijama na Fakultetu za sport, Mihailo posebno izdvaja jedan aspekt.
„Najviše mi se svideo taj odnos profesor – student, koji je fenomenalan. Čini mi se da sam veoma napredovao u komunikaciji sa igračima, da sam neke stvari mnogo lakše objašnjavao. Da li je to zbog godina ili Fakulteta za sport, nisam siguran, ali je činjenica da je sve krenulo nabolje od kada sam okončao Master studije“, kaže Šubaranović.
Benefite završenog Mastera na Fakultetu za sport počeo je da oseća prošle godine. Konkurisao je za posao košarkaškog trenera u Kini. Ubrzo je dobio poziv iz najmnogoljudnije zemlje na planeti.
Bilo je potrebno da prođu makar dve godine od završetka studija da bi diploma bila validna u Kini. To znači da nisam ni mogao da konkurišem pre 2020. godine. Poslao sam svoje reference. Uskoro je stigao poziv i u narednom periodu ću raditi u Hangžou“, ističe Mihailo.
Šubaranović se uskoro seli u Kinu, gde bi trebalo da provede naredne četiri godine.
Ugovor smo potpisali na dve plus dve godine. Olimpijski ciklus je neki minimalni period vremena u kojem mogu da se vide rezultati. Radiću sa decom od sedam do 18 godina. Mislim da tek sada počinje pravi razvoj košarke u Kini, s obzirom na potencijal, koji poseduje. Volim izazove i verujem da je došao trenutak da se oprobam u inostranstvu“, u dahu govori Mihailo.
Ljubav i znanje prema košarci prenosio je u nekoliko košarkaških klubova. Jedan ipak izdvaja.
Radio sam u mnogim beogradskim klubovima, ali sam nekako najviše vezan za Radnički sa Crvenog krsta. Tu sam vodio kadete, juniore, postepeno gradio karijeru“, kaže Mihailo i dodaje „Slobodno mogu da kažem da su Radnički i Fakultet za sport najzaslužniji što sam dobio angažman u Kini. Na ta dva mesta sam imao najveće razumevanje i najviše sam naučio. Neizmerno sam im zahvalan na tome“.