Olimpijska bronza, dva evropska zlata i jedno srebro, treće mesto na Svetskom gran priju najvažniji su rezultati Jelene Blagojević sa reprezentacijom Srbije tokom sjajne reprezentativne karijere.

Uspehe na sportskom polju pratili su oni na akademskom planu. Jelena je prvo diplomirala na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ na studijskom programu Trener u sportu, a sada je na istom studijskom programu stavila tačku na master studije.

Odbranila je master rada na temu „Relacija telesnog sastava sa visinom skoka kod vrhunskih odbojkašica“. Mentor je bio prof. dr Nemanja Ćopić, a pored njega u komisiji su bili dr Jelena Ivanović i doc. dr Vladan Radonjić.

„Obradila sam temu koja mi je jako bliska. Imala sam naravno veliku pomoć mentora Nemanje Ćopića i mislim da je rad veoma kvalitetan i da će moći da pomogne u praksi“, izjavila je Jelena Blagojević.

Master studije na našem fakultetu je upisala pre dve godine.

„Uradila sam to na nagovoro pokojne dekanke Ivanke Gajić. Rekla mi je da je program takav da mogu da ga pratim i dok sam u inostranstvu. I zaista je bilo tako. Uspevala sam zahvaljujući sjajnoj komunikaciji sa profesorima da se spremim i položim sve ispite i onda je ostao samo master rad. Malo sam se duže zadržala, ali vredelo je, jer je krajnji rezultat mislim veoma dobar“

Prošle godine je stavila tačku na reprezentativnu karijeru, a ove je već ušla u stručni štab selektora Danijele Santarelija kao pomoćni trener.

„I ovo je još jedan korak ka mom trenerskom usavaršavanju. Imala sam sjajnu razmenu iskustava sa profesorima na Fakultetu za sport, čiji su saveti neprocenjivi. Sve to mi je pomoglo da još bolje razumem i istražim pojedine taktičke i tehničke segmente odbojke“.

Za Fakultet za sport i godine provedene na njemu, Jelena ima samo reči hvale.

„Od prvog dana sam se osećala kao kod kuće. Sjajan nastavni kadar je možda ono što bih prvo istakla. Imaju sjajan pristup studentima i što je meni kao vrhunskom sportisti bilo veoma važno, razumevanje za sportske obaveze. Drago mi je što sam neke profesore srela i na Olimpijskim igrama u Tokiju, što sam pokazuje koliko su cenjeni u svojim oblastima, ne samo na polju teorije, nego i prakse“, u dahu govori Jelena Blagojević.

Tokom ovog leta za Jelenu nema odmora. Odmah po završetku šampionata Poljske došla je na pripreme reprezentacije, ovaj put u drugačijoj ulozi.

„Nisam imala mnogo dileme kada me Danijele pozvao da budem deo njegovog tima. Moram da priznam da je bilo na početku malo čudno da budem pored devojaka sa kojima sam do juče bila na terenu i da sada sve gledam iz druge perspektive. Međutim, to je brzo prošlo.Uživala sam ovih mesec i po dana, naučila mnogo toga. Verujem da i devojkama znači što sam ja tu u stručnom timu, jer možda i najbolje razumem kako se osećaju i šta im je potrebno“

Srpske dame su prošle na završni turnir Lige nacija koji počinje u Ankari 13. jula.

„Rival će nam u četvrtfinalu biti Sjedinjene Američke Države. Sjajna ekipa, aktuelne olimpijske šampionke, čeka nas težak zadatak, ali verujem da možemo da ih iznenadimo. Ipak za nas je ove godine najvažnije Svetsko prvenstvo u Holandiji i Poljskoj, gde branimo zlato osvojeno pre četiri godine u Japanu. Bićemo u kompletnom sastavu i naravno uvek je cilj da se dođe do medalje. Postavile smo visoke standarde“.

Iako je završila reprezentativnu karijeru, Jelenina klupska karijera je daleko od kraja. I naredne sezone igraće za poljski Žešov.

„Nema razloga da prekidam, kada se i dalje sjajno osećam. Ne dajem sebi nikakve rokove do kada ću da igram. Što kaže moj trener Francuz Antiga „da sam kao vina u Francuskoj, što starija to bolja“. I dalje uživam na terenu, a sa druge strane i preko Antige, koji je sjajan stručnjak, ulazim u trenerske vode. Definitvno je trenerski poziv, ono čime ću se baviti kada okončam karijeru“, završila je Jelena Blagojević.