Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ zajedno sa Sportskim savezom Beograda učestvuje u realizaciji izuzetno zanimljivog projekta. Reč je o organizaciji stručnog savetovanja Zdravstvene komisije Sportskog saveza Beograda pod nazivom „Medicinska edukacija sportskih stručnjaka – novi ciklus 2018“. Prvo, od pet planiranih predavanja nedavno je održano u prostorijama Fakulteta za sport na Novom Beogradu, a predavači su bili eminentni stručnjaci iz ove oblasti: magistar medicine sporta Sead Malićević i doktor sportske medicine i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladimir Jorga.

Sead Malićević govorio je na temu „Sportski suplementi – šta stvarno pomaže“, dok je Vladmir Jorga održao predavanje pod naslovom „Nova saznanja o zdravstvenim efektima proteinskih dodataka u ishrani vrhunskih sportista“.

Tokom iscrpnih i vrlo zanimljivih predavanja konstatovano je da je tema suplementacije izuzetno popularna kod sportista i trenera, ali i oblast o kojoj se nedovljno piše i govori. Uvaženi predavači su izneli najnovija naučna saznanja, kako teorijska tako i praktična, o dozvoljenoj i preporučenoj suplementaciji u sportu.

Opšti je zaključak da su proteini i te kako poželjni i praktično neophodni u fazi intezivnih treninga, jer u organizmu vrše oporavak, štite mišićnu strukturu i odlažu centralni zamor. Takođe, istaknuto je da se kod sportista u mlađim kategorijama preporučuje pojačan unos ugljenih hidrata, ali je na prvom mestu zdrava ishrana, a dodaci ishrani poželjni u slučaju intenzivnih i pojačanih treninga.

Takođe, preporuka stručnjaka iz ove oblasti svim profesionalnim sportistima je da se u toku treninga, kao i pre i posle, koriste bikarbonati koji sprečavaju pojačanu kiselost u mišićima i lučenje mlečne kiseline (laktati). Među suplementima koji su dozvoljeni i koji daju pozitivne efekte na organizam za sportiste su kreatin i beta-alanin/karnozin.

Posebno je naglašeno da je veoma važno birati preparate koji poseduju sertifikate o sastavu i sigurnosti korišpćenja (FDA, EFSA) i naravno koristiti konsultacije ekspetrata WADA i ADAS.