Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan, bio je gost pete Naučne konferencije ,,Sport, zdravlje, životna sredina’’ u organizaciji Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. On je podsetio prisutne na značaj koje zdrava životna sredina ima u celokupnom trenažnom procesu sportista. Takođe, ukazao je na važnost saradnje koje Ministarstvo omladine i sporta ima sa Ministarstvom životne sredine.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama. Srbija posvećuje veliku pažnju sportu, a na to upućuje i činjenica da je Ministarstvo omladine i sporta formirano još  1991. godine, jer je i tada bilo je jasno da je to neophodo celokupnom društu. Takođe, u neraskidivoj je vezi sa resornim ministarstvom na čijem sam ja čelu. Naš zajednički cilj je da nastavimo da postižemo rezultate uz ideje da školski sport bude baza koja će omogućiti da se kasnije razvija i vrhunski sport. Država mora i nastaviće da finansira školski sport, a takođe nema oblasti koja ne zavisi od životne sredine – rekao je ministar Trivan i potom dodao:

– Životna sredina, sport i zdravlje su u neraskidivoj vezi. Svi treba da se bavimo životnom sredinom, jer je to pitanje svih pitanja. Ali, dug je put od činjenice do njenog prepoznavanja. Mnogo napora treba da uložimo svi da bismo imali zdravu životnu sredinu. Mi ćemo se truditi da učinimo sve kako bi naši sportisti imali najbolje uslove za treniranje, jer je veoma važno da se trening odvija u zdravom prostru i zdravom okruženju – konstatovao je Trivan.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić zahvalio se Fakultetu za sport što je prepoznao da je u oblasti sporta veoma važna i diplomatija:

– Dok sam radio u Vaterpolo savezu Srbije i u organizaciji vaterpolo takmičenja, imao sam priliku da na neki način učestvujem u sportskoj diplomatiji. Iskreno, osetio sam da je diplomatija u sportu još neotkrivena za nas. Zemlja kao sto je Srbija, velikih sportista, rezultata i timova, može i mora da iskoristi potencijal što se tiče sporta i diplomatije. Mi kao Ministarstvo omladine i sporta shvatili smo ozbiljnost ove teme, pa sa Ministarstvom spoljinih poslova smo poslednjih meseci u izradi baze sportista i sportskih stručnjaka koji rade u inostranstvu i koje želimo da uključimo upravo u domenu sportske diplomatije. Takođe, želimo da napravimo i bazu sportista i trenera koji u određenoj destinaciji mogu u doglednoj budućnosti da zauzmu značajno mesto u našoj diplomitaji. Time ne želimo da ih zloupotrebimo već  na pravi način iskoristimo njihovu snagu i uticaj koji imaju i da na taj način našoj zemlji otvorimo vrata za bolje međudržavne odnose – konstatovao je Udovičić.