Gostujući predavač na Fakultetu za sport danas je bio Miodrag Miško Ražnatović, advokat i jedan od najuglednijih i najuticajnijih košarkaških agenata u Evropi u protekloj deceniji. Osnovao je BeoBasket agenciju 1995. godine i ima preko 20 godina iskustva u zastupanju igrača širom sveta. Takođe, on je i FIBA licencirani agent.

Fakultet za sport od svog nastajanja teži da svojim studentima omogući da čuju neposredna iskustva najuspešnijih srpskih, trenera, menadžera i novinara, stoga se ovim predavanjem takva tradicija i nastavila.

U svom predavanju Ražnatović je opisao put koji treba jedan agent da pređe od trenutka kada skauti prepoznaju talenat kod nekog četrnaestogodišnjeg igrača, pa sve do sklapanja velikih ugovora.

– Ono što je veoma važno jeste da s vremena na vreme uradite evaluaciju stavova. Dakle, neka razmišljanja koja sam imao 1995. danas su mi potpuno izmenjena. Nekada se smatralo da igrače treba pratiti od njihove 16-17. godine i sve pre toga se smatralo čak i nepristojnim, međutim, danas se ova starosna granica značajno spustila i deca se prate već od njihove 13-14. godine. Takođe, mislio sam da igrači do 23. godine treba da igraju u Evropi, odigraju nekoliko sezona u Evroligi, pa tek onda da odu u NBA i tamo potraže svoju šansu. I ovo stanovište mi se promenilo, sada mislim da igrači treba da idu i sa 19 godina u NBA, pa mogu čak i dve godine da se adaptiraju na novi sistem, neće im biti gubljenje vremena. Najbolji primer za to je Jokić, a tu su i Luvavu i Zubac – rekao je Ražnatović.

Da bi se ostvario uspeh u svetu sporta, naročito na pozicijama visokih sportskih funkcionera i menadžera, edukacija je neophodna.

– Za uspeh u menadžerskom poslu, osim doslednosti, vrlo je važna sistematičnost, a to se stiče upravo pohađanjem fakulteta. Svi ti odlasci na predavanja, vežbe i noći provedene u učenju formiraju ličnost, razvijaju radne navike i odgovornost koje oni koji nikada nisu ovo praktikovali ne mogu ni da razviju – naveo je Ražnatović.

Usledila je “bujica” pitanja kojom su radoznali studenti našeg fakulteta zasuli gostujućeg predavača. Jedna od glavnih mantri koja se izdvojila na ovom predavanju jeste da “Niko ne draftuje ono što su igrači danas, svi draftuju viziju onoga šta taj igrač može da postane”.