Monografija pod nazivom „Osnove upravljanja sportskim treningom“, autorke prof. dr Jelene Ivanović, 10. je jubilarno izdanje Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Ova knjiga, koja će se  koristiti i kao udžbenik, prvenstveno je namenjena studentima, ali i svim drugim radnicima iz oblasti sporta – sportskim stručnjacima, trenerima i sportistima. U knjizi su predstavljene osnove koje jedan sportski stručnjak, koji se bavi trenažno-tehnološkim aspektima u radu sa sportistima, treba da zna, kako bi ostvario željeni trenažni ili takmičarski rezultat.

U izvodu iz recenzije koju su pisali prof. dr Srećko Jovanović, prof. dr Milivoj Dopsaj, prof. dr Dragan Radovanović i mr Aco Gajević, stoji da je polazna tačka autorke bila „da sportski trening nije proces za koji je neophodno tražiti što tačnije teorijsko tumačenje, već da je to proces koji se uči, ali da bi se došlo do toga, on se pre toga mora objasniti i razumeti“. Takođe, u izvodu iz recenzije navedeno je da je ovo „knjiga o teoretskim, ali što je još bitnije, metodološkim osnovama treninga koju bi svaki trener, ali i sportista trebalo da ima. Čitanjem ove knjige oni mogu razrešiti mnoge nedoumice, a korišćenje saveta i preporuka koji su u njoj navedeni mogu značajno optimizovati proces uloženog vremena za postizanje vrhunskog sportskog rezultata“.

– Izuzetna je stvar što Fakultet za sport veliku pažnju poklanja izdavaštvu i što se nastavni kadar ovog Fakulteta od strane rukovosdstva konstantno podstiče i podržava u pisanju knjiga, monogorafija i udžbenika. To kažem pre svega jer je sport oblast koja je u Srbiji nedovoljno pokrivena adekvatnom literaturom. Zato želim da iskoristim ovu priliku i izrazim veliku zahvalnost Fakultetu za sport što je omogućio i da monografija „Osnove upravljanja trenažnim procesom“ bude odštampana – sa ponosom je istakla prof. dr Jelena Ivanović, koja je autor još dve i koautor još jedne istaknute monografije nacionalnog značaja, kao i autor dva poglavlja u monografiji istaknutog međunarodno gznačaja.

Takođe, prof. dr Jelena Ivanović koautor je dve monografske studije, a publikovala je više od 120 naučno-istraživačkih rezultata. Njena naučno istraživačka delatnost se najvećim delom odnosi na oblast merenja (metrologije) u sportu i tehnologiji sportskog treninga, sa ciljem postizanja vrhunskih sportskih rezultata. Drugi prostor istraživačke delatnosti odnosi se na praćenje fizičkog razvoja, posturalnog statusa i motoričkih sposobnosti dece i mladih u Srbiji koji predstavljaju značajne indikatore u očuvanju i prevenciji javnog zdravlja nacije. Od 2003. godine u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije bila je rukovodilac svih odeljenja, kao i Sektora za stručni i naučno-istraživački rad u sportu, a od 2008. godine član je više radnih grupa i komisija pri Ministarstvu omladine i sporta i Gradskom sekretarijatu za sport.

Zanimljivo je istaći da je prof. dr Jelena Ivanović bila dugogodišnja aktivna sportistkinja, koja je čak osam godina igrala u KK “Partizan”, a bila je i ekipni prvak države u badmintonu.