Visoki profesionalni kvaliteti studenata studijskog programa Sportsko novinarstvo Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ kontinuirano dobijaju potvrdu od renomiranih novinarskih udruženja i medijskih organizacija. Ove godine naš fakultet ima dobitnike čak tri nagrade Udruženja sportskih novinara Srbije (USNS).

Tim povodom u amfiteatru Fakulteta za sport priređena je prigodna svečanost na kojoj su uručeni pokloni laureatima.

Prethodno se prisutnima obratilo više govornika, među kojima i Petar Denda, predsednik Udruženja sportskih novinara Srbije. On je na šaljiv način opisao„problem“ koji ima USNS zbog velikog broja priznanja koja iznova završavaju u rukama novinara koji dolaze sa Fakulteta za sport.

Moram da vam se požalim. Godine prolaze a studenti ovog fakulteta nas redovno bacaju u trošak, jer ipak treba obezbediti dosta papira za te brojne nagrade koje oni dobijaju“.

Ovim rečima izmamio je veliki broj osmeha među okupljenima, a zatim izneo svoja predviđanja budućeg izgleda sportske medijske scene.

Koliko vidim, kako ste krenuli u osvajanje medijskog prostora, za par godina će dominantan deo sportskog novinarstva u Srbiji biti popunjen studentima sa ovog fakulteta. Želim da vam se zahvalim za sve što kao fakultet radite već godinama za medijski prostor naše zemlje, i što dajete nemerljiv doprinos poboljšanju kvaliteta ove profesije. Siguran sam da ćemo se na ovaj način družiti i narednih godina, jer vi ove nagrade apsolutno zaslužujete i nema nikakve sumnje da ćete još mnogo puta biti među laureatima“.

Bojan Sekulić, predsednik Saveta Fakulteta za sport, posebno je ponosan na činjenicu da je ovako veliki broj priznanja stigao baš na desetogodišnjicu od osnivanja fakulteta.

Neverovatno je kako smo za tako kratak vremenski period i polaska od nule uspeli da stignemo tamo gde smo sada. Želim da se zahvaim Udruženju sportskih novinara Srbije na dugogodišnjoj izvanrednoj saradnji, i da još jednom potvrdim da će Fakultet podržati sve aktivnosti koje profesori istudenti budu inicirali, a koje imaju za svrhu promociju studijskog programa Sportsko novinarstvo“.

Tom prilikom saopštio je i vest koja je posebno obradovala nastavno osoblje na Katedri za sportsko novinarstvo.

„Veoma mi je drago što mogu zvanično da saopštim da će od sledeće godine Fakultet za sport imati akreditovani master program za smer sportsko novinarstvo“.

Prof. dr Radivoje Petrović istakao je popunjenost najeminentnijih sportskih redakcija studentima Fakulteta za sport kao najbolji pokazatelj kvalitetnog rada u ovoj ustanovi.

„Iako nas etički standardi profesije uče tome da se ne treba previše uzvisiti u nagradama i pohvalama, ja moram da istkanem da sam jako ponosan na vas, jer ste ovim priznanjem koje ste doneli i fakultetu i sebi potvrdili da smo na pravom putu. Činjenica je da sada više ne postoji ni jedna ozbiljna medijska redakcija u kojoj nema bar jednog našeg novinara. Bojan me je maločas mnogo obradovao informacijom da ćemo od sledeće godine imati akreditovani master program na smeru Sportsko novinarstvo, i to je ono što preporučujem svim našim studentima koji su već diplomirali. Mi idemo dalje, nagrade su samo dokaz visokih profesionalnih znanja sa kojima studenti odlaze sa našeg fakulteta pravo u redakcije“.

Knjiga „Biti četvrti: šampioni bez olimpijske medalje“ autora Predraga Bajića, asistenta na FZS zajedno sa studentima Fakulteta za sport, proglašena je za izdavački poduhvat godine u pisanom novinarstvu.

Čitav proces trajao je tri godine. Korona nas je dosta omela pa smo u jednom trenutku morali da suspendujemo sve aktivnosti na šest meseci. Velika zahvalnost gospodinu Bojanu Sekuliću i pokojnoj dekanki Ivanki Gajić koji su stali iza našeg projekta od prvog trenutka. Hvala svima koji su nam pomogli da dođemo do kontakata i vrednih fotografija. Nekada smo dane i dane provodili u arhivi Narodne biblioteke listajući sve brojeve sportskih novina izašlih decenijama unazad da bi videli šta se sve tu nalazilo“, prisetio se Bajić.

Ističe višestruki značaj knjige.

Ono što je najbitnije je da smo kroz ovu knjigu spojili teoriju i praksu, da smo pokazali značaj sportskog novinarstva još jednom, jer je to oblik u kom se prožimaju sve vrste novinarstva od politike i kulture do ekonomije i kriminala. Onaj ko pošteno obavlja svoj posao može da kaže da je to jedan od najkompleksnijih sektora za praćenje“.

Dejan Karović, diplomac Fakulteta za sport, je zajedno sa kolegom sa TV Arena sport, Milanom Cakovićem, dobio je nagradu za ekskluzivni tv prilog za intervjue sa NBA zvezdama.

Nagrade znače ali ne radimo zbog njih. Najvažnije je da se zadrži uživanje u radu. Velika zahvalnost i mom kolegi Milanu sa kojim sam uradio prilog za koji smo nagrađeni. Osećaj je naravno prelep i uvek prijaju pohvale i od profesora Petrovića i od Udruženja sportskih novinara Srbije“, ističe Karović.

David Radanović, apsolvent Fakulteta za sport i novinar TV Arena sport, proglašen je za najboljeg mladog novinara u elektronskim medijima.

Da me je neko pitao do pre dve ili tri godine ne bih verovao da ću biti sportski komentator što je bila moja najveća želja oduvek. Sve se dešavalo veoma brzo i neplaniranim tokom, pa i taj posao koji je došao možda ranije od očekivanog. Ja sam već imao iskustvo u redakciji pre upisa ovog fakulteta,ali sam tek tada shvatio koliko toga još treba da naučim. Ova nagrada je veliki podsticaj da nastavim da dobro radim i verujem da će i nakon mene još neko sa ovog fakulteta dobiti nagradu iz ove ili slične oblasti jer je dosta talentovanih mladih ljudi“ , zaključio je Radanović.