Osvojio je sve što se moglo osvojiti, bio je kapiten verovatno najspektakularnijoj grupi vaterpolista koja je pod zastavom Srbije u bazenu znala samo za najsjajnija odličja. Generaciju neponovljivih vodio je do devet uzastopnih zlatnih medalja na velikim takmičenjima, a po završetku igračke karijere otisnuo se u trenere.

Živko Gocić još kao igrač u bazenu je pokazivao sklonosti ka trenerskom pozivu, pa je svojevremeno i legendarni selektor „delfina“ Dejan Savić najavio da može da ima zapaženu trenersku karijeru.

– Igrački dani sa ovim trenerskim ne mogu da se porede. Ali, moram da priznam da me trenerski posao ispunjava na neki drugi način, dobija se drugačiji fidbek. Kad vidiš da je igrač počeo da primenjuje nešto što si mu pokazao i sugerisao da uradi i to počne da daje rezultat to za tebe kao terenera predstavlja najveći podsterk – počeo je priču Gocić.

Od ove školske godine Živko Gocić je i student našeg Fakulteta i to na master studijama Trener u sportu. Tako se pridružio selektoru reprezentacije Crne Gore Vladi Gojkoviću, vaterpolistima Branislavu Mitroviću, Savi Ranđeloviću, Viktoru Rašoviću, Radomiru Drašoviću, Đorđu Laziću, Lazaru Dobožanovu, Aleksandru Toholju i mnogim drugima koji su odlučili da svoje visoko obrazovanje stiču na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

Ono što sa ponosom ističemo je da je Živko Gocić stipendista našeg Fakulteta čime smo još jednom nedvosmisleno pokazali da Fakultet za sport permanentno ulaže u usavršavanje mladih i perspektivnih stručnjaka.

– Odmah na startu reći ću vam jednu zanimljivost. Dekanka Fakulteta Ivanka Gajić bila mi je direktorka u Sportskoj gimnaziji koju sam pohađao. Posle dosta godina se ponovo srećemo i veoma mi je drago zbog toga. Dugujem veliku zahvalnost Fakultetu za sport na odluci da budem stipendista, to je velika privilegija i nadam se da ću opravdati ukazano poverenje – kaže Gocić.

O planovima koje ima sa svojim klubom Solnokom u ovoj sezoni Gocić ističe:

– Posle osvojene titule prvaka Evrope, nacionalnog šampiona i trijumfa u Kupu Mađarske sada smo u fazi sistematskog podmlađivanja ekipe. Pravimo mali zaokret i kostur tima koji bi u budućnosti trebalo da ponovi sve te uspehe. Promenjeno je čak šest igrača, trener, polako se navikavamo jedni na druge, izmenili smo način rada i razmišljanja i sve za sada ide predviđenim tokom. Nemamo rezultatski pritisak da moramo da budemo šampioni, ali imamo veliki motiv i hoćemo da budemo najbolji bez obzira da li je to realno ili ne.

Rad u klubu mu je u značajnoj meri olakšan, jer su među igračima četvorica srpskih internacionalaca Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Viktor Rašović i Đorđe Lazić.

– Oni su mi zaista od velike pomoći, ali pre svega u zalaganju na treningu čime i sve ostale igrače teraju da daju svoj maksimum. Prle i Mića su već dugo tu, učestvovali su u osvajanju svih najznačajniijih trofeja, njihovo mišljenje u analizi utakmica, ali i taktike veoma uvažavam, a Viktor i Đole su novi talas igrača koji bi trebalo da ponove njihove uspehe.

Za četvrtu uzastopnu titulu pravaka Evrope koju je Srbija osvojila na šampionatu u Barseloni minulog leta Gocić kaže da je to nešto čemu se nadao i što je očekivao:

– Mislim da smo se vratili na mesto koje nam pripada. Ipak, ne smemo da se uljuljkamo jer u mlađim kategorijama nismo tako dominantni, već i zaostajemo, ali najvažnije je da nije kasno da se na tom polju napravi pomak.

Osim obaveza u Solnoku Živko Gocić biće i angažovan u radu mlađih reprezentativnih selekcija:

– Imenovan sam za selektora reprezentacije 2004. godišta i mlađih. To je najmlađa reprezentativna kategorija. Za te dečake ovog leta Evropsko prvenstvo će biti njihovo prvo veliko reprezentativno takmičenje. Mislim da ta generacija ima dosta potencijala i da bi uz kvalitetan sistemski rad mogla da proizvede bazu igrača iz koje bismo za šest, sedam godina mogli da crpimo kandidate za A selekciju. Međutim, predstoji nam ogroman rad, ali ja sam na to spreman – konstatovao je Gocić.