Završene osnovne i master studije na studijskom programu Trener u sportu na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ otvorile su Filipu Vlajiću mnoga vrata u svetu srpskog sporta.

Poslednji u nizu uspeha mladog stručnjaka iz Pančeva je angažman od strane Odbojkaškog saveza Srbije. Filip kao kondicioni trener vodi računa o dve muške selekcije Srbije, kadetskoj i mlađe seniorskoj.

„Ponosan sam na tu činjenicu. Očigledno je da u odbojkaškom savezu veruju u ono što radim. Čeka nas nekoliko izazova u narednom periodu. Kadete očekuje druga runda kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Vrnjačkoj Banji od 21. do 23. aprila. Verujem da će uspeti da izbore mesto na kontinentalnom šampionatu u konkurenciji Ukrajine, Turske i Danske. Mlađi seniori će se za prolaz među najbolje reprezentacije Starog kontinenta u tom uzrastu boriti na kvalifikacionom turniru u Letoniji sredinom maja, protiv domaće selekcije i Farskih ostrva. Očekujem da obe misije budu uspešno završene“, istakao je 30- godišnji Vlajić.

Filip je istakao i još jednu zanimljivost.

„Na Mediteranskim igrama u Alžiru ove godine, pravo učešća imaju igrači mlađi od 24 godine. To znači da će gro ekipe činiti momci iz mlađe seniorske ekipe, ali će nam se pridružiti i par seniora, tako da ću faktički raditi i sa momcima iz seniorske reprezentacije“.

Pored angažmana u svetu odbojke, Vlajić je veoma aktivan i u drugim sportskim granama, što kao takmičar, što kao trener.

„I dalje sam aktivan u dizanju tegova i pauerliftingu. Osvojio sam tu mnogo medalja, nekoliko puta bio šampion države i Balkana. U oba sporta sam i licenirani trener. Generalno, od malih nogu sam vezan za sport. Trenirao sam plivanje, atletiku, karate, kasnije dizanje tegova. Kao kondicioni trener sam radio u rukometnom klubu Dinamo iz Pančeva, ženskom rukometnom klubu Pančevo, atletskom klubu Dinamo, košarkaškom klubu Tamiš, klubu američkog fudbala Panters, odbojkaškom klubu Vizura.. I dalje sam trener u klubu dizača tegova Dinamo i u Pauerlifting savezu Srbije. Mnogo volim svoj posao, imam puno energije i želje i stvarno mi nije teško da sve to uskladim“, kaže Vlajić.

Kao jednu od najvažnijih karika na putu njegovih trenerskih uspeha, Filip ističe znanje koje je stekao na Fakultetu za sport.

„Upisao sam naš Faklutet na preporuku preporuku profesora Milana Mihajlovića, koji je ujedno i predsednik Saveza za dizanje tegova Srbije. Slobodno mogu da kažem da je Fakultet za sport moja druga kuća. Dobio sam veliko znanje, ne samo teorijsko nego i praktično. Profesor Mihajlović mi je bio mentor i na diplomskom i na master radu. Diplomirao sam na temu „Primena vežbi dizanja tegova u planiranju treninga atletičara“, a master rad na koji sam posebno ponosan imao je za temu „Uticaj specifičnog treninga dizanja tegova u pripremnom periodu na izabrane morfološke karakteristike i motoričke sposobnosti seniorki odbojkaškog kluba Vizura“. Mislim da sam kroz te radove na najbolji način sublimirao znanje koje sam stekao na Fakultetu za sport“.

Vlajić često dolazi na Fakultet za sport, što zbog konsultacija sa profesorima što zbog naučnih istraživanja.

„U naučnoj-istraživačkoj laboratoriji radimo trenutno jedan veliki projekat sa dizačima tegova. U istraživanju učestvuju najuspešniji takmičari iz regiona“, rekao je Vlajić i dodao „Moram da istaknem da su profesori na Fakultetu za sport ostvarili i vrhunske rezultate u praksi, što je najvažnije. Lišeni su bilo kakve sujete i ne postoji klasičan odnos profesor – student. Uvažavaju maksimalno individualnost studenata uz naravno uvek korisne savete i sugestije sa njihove strane. Razvili su kod mene želju za sticanjem novih znanja i usavršavanjem. Nadam se da ću do kraja ove godine upisati i doktorske studije. Fakultet za sport mi je otvorio nove horizonte i odluka da ovde studiram je možda i najbolja u mom životu“