U nedelju 26. aprila, na dan kada je trebalo da se održi 33. Beogradski maraton, u Kini je preko 10.000 trkača učestvovalo u virtuelnom maratonu, kao podrška Srbiji i našem narodu u borbi protiv virusa korona.

S obzirom da je u Kini i dalje na snazi zabrana masovnog okupljanja i zajedničkog trčanja, svi prijavljeni učesnici samostalno su trčali svoju trku. Među trkačima bio je i diplomac našeg Fakulteta Goran Grujić, koji je diplomirao na studijskom programu Trener u sportu i koji već skoro dve godine radi kao fudbalski trener u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

– Slučajno sam saznao za ovu akciju i odmah sam se prijavio – počinje priču Grujić i dodaje:

– Prijave su se vršile preko jedne onlajn platforme i dobijao se broj. Svako je trčao koliko je mogao, a minimum je bio četiri kilometara. S obzirom da sam se ceo život bavio sportom i da sam fizički i dalje aktivan kroz posao koji se bavim, ja sam istrčao polumaraton. Sjajna je stvar što je trakača bilo iz cele Kine.

Grujić je rekao da su svi učesnici dobili specijalno dizajniranu dvojezičnu elektronsku diplomu, a kreirana je i unikatna serija medalja sa porukom „China- Serbia Friendship Long Live“ sa zastavama NR Kine i Srbije na traci za medalju.

– Ono što je bilo posebno zamiljivo je činjenica da će sredstva koja su, uslovno rečeno, uplaćena kao kotizacija za učešće u trci biti još jedan vid humanitarne pomoći koja će iz Kine biti poslat Srbiji.

Zvanje i znanje koje je stekao na Fakultetu za sport Grujiću i te kako znači u radu:

– Radim sa decom od pet do 12 godina u jednom školskom timu u gradu koji se zove Sjamen i koji se nalazi na jugoistoku Kine. Studije na Fakultetu za sport su mi otvorile nove vidike. Bio sam profesionalni fudbaler, a teorijsko znanje koje sam stekao a Fakultetu je bilo kako volim da kažem, strukovna nadgradnja. I, ne treba biti skroman i stideti se toga pa ću reći da se u radu sa decom i te kako vidi razlika u metodici rada u odnosu na neke moje druge kolege, tako da sam zaista ponosan na to.

Grujić je rođen u Zrenjaninu, prošao je sve mlađe kategorije Proletera, igrao je i u Bečehu, bio član Obilića,  a čak šest godina je igrao u Prvoj ligi Crne Gore. Malo je nedostajalo da zaigra i u italijanskoj Seriji B, ali zbog nekih nepredvidih životnih okolnosti završio je fudbalsku karijeru, da bi nedugo zatim ušao u trenerske vode.

O životu i radu u Kini Goran ima samo reči hvale:

– Sjamen je jedan od najlepših gradova u Kini i zaista uživam u radu sa decom – kaže Grujić i potom razgovori vodi na na temu koja je poslednjih nedelja nezaobilazna bez obzira na kom se meridijanu nalazili:

– Situacija u Kini je trenutno pod kontrolom. Život još nije u potpunosti vraćen u normalu. škole još nisu počele sa radom, ni vrtići ne rade, ali se uskoro očekuje da će biti otvoreni. Znate,  Kinezi su kao nacija veoma disciplinovani i striktno se pridržavaju svih mera koje su im bile propisane tako da je prilično brzo rešili probleme. Nadam se da smo pregurali najgore – zaključio je Grujić.