Fudbal je, bez svake sumnje, jedan od najvećih fenomena 20 veka. Sama činjenica da svetska fudbalska federacija FIFA broji više članica od Ujedinjenih nacija, odnos je 211:193, najbolje govori u prilog značaja koji fudbal ima.

Shodno svemu tome, u pripremi je vrlo zanimljiva monografija o fudbalu kao društvenom fenomenu na Balkanu, koja će sa naučnog aspekta govoriti o istoriji fudbala i njegovoj ulozi u društvu na ovim prostorima.

Koliko nastavni kadar Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ uživa ugled i u međunarodnim okvirima svedoči i podatak da će doc. dr Marko Begović, koji na našem Fakultetu angažovan na predmetima Diplomatija u sportu i Bezbednost u sportu, biti jedan od urednika ove monografije.

Cilj ovog izdanja biće da analizira i omogući debatu o različitim aspektima fudbala kao sociološkog fenomena, a Asocijacija balkanske istorije podstakla je mlade istraživače, studente doktorskih studija, uvažene naučno-istraživačke radnike da pripreme svoje naučne radove koji će imati poseban osvrt na: političku pozadinu fudbala tokom prethodnih godina, formiranje i razvoj navijačke kulture, važnost fudbala za različite socijlane grupe i nacionalnosti i sagleda poziciju fudbala u kulturnim okvirima i njegov značaj u međunarodnim odnosima.

Osim našeg nastavnika, doc. dr Marka Begovića, među urednicima ove monografije biće: Teodor Borisov (Institut za istorijske studije iz Sofije, Bugarska), Darijuš Vojtažin (Univerzitet u Vroclavu, Poljska), Ed Tarner (Aston Univerzitet u Birmingemu, Enlgeska), Maroš Meličarek (Unevrzitet Pavol J. Šafarik u Košicama, Poljska), Dario Brentin (Univerzitet primenjenih nauka u Beču, Austrija), Tin Mudražija (Univerzitet u Mariboru, Slovenija).

Više pojedinosti o ovom projektu možete pronaći OVDE.