Beograd, 28. 03. 2017.

Fakultet za sport se može pohvaliti sjajnim studentima, perspektivnim sportistima, koji i pored čestih utakmica i svakodnevnih treninga uspevaju da izvrše svoje akademske obaveze na našem fakultetu. Jedan od njih je svakako i student treće godine na studijskom programu Trener u sportu, šahista Ričard Raport. Iako ima svega 21 godinu, uspeo je da ostvari neverovatne razultate, a sa svega 13 godina, 11 meseci i 6 dana postao je najmlađi velemajstor ikada u Mađarskoj i 5. najmlađi velemajstor ikada u svetu.

foto-01-2

Godinama je bio prvi na svetskoj rang listi do 20 godina, dakle u juniorskoj konkurenciji. Od prošle godine otkad se rangira u konkurenciji seniora, nalazi se na 16. mestu na svetskoj rang listi. Igrači koji su trenutno bolje rangirani od njega su u proseku stariji 10 i više godina, što govori da njegovi najveći uspesi tek dolaze. Tokom svoje karijere, osvojio je veliki broj open turnira i pobeđivao neka od velikih imena svetskog šaha kao što su Laznicko (2014), Portiš (2014), Navaro (2016), Vei (2016) i mnogi drugi.

Jedan od najbitnijih uspeha u dosadašnjoj karijeri ostvario ove godine. Ušao je u krug igrača koji imaju šansu da se kvalifikuju na Turnir kandidata sledeće godine, nakon čega pobednik ovog turnira ostvaruje pravo da direktno igra meč protiv svetskog prvaka. On je najmlađi šahista od ukupno 24 učesnika. Igraće ukupno 4 kvalifikaciona turnira, a dva igrača koja sakupe najviše poena će se plasirati na Turnir kandidata. Prvi turnir je već završen, a slede takmičenja u Ženevi (jul) i Majorci (novembar).

–  Naporno radim i spremam se za ovaj izazov već duže vreme. Nadam se da ću uspeti da ostvarim svoj san i da se kvalifikujem na Turnir kandidata. Zahvalan sam svim profesorima na Fakultetu za sport jer su mi omogućili da nađem rešenje i uskladim putovanja i profesionalne obaveze, sa učenjem. Presrećan sam što studiram na fakultetu koji ima ovako visok nivo razumevanja za vrhunske sportiste – rekao je Ričard.

Našem studentu želimo puno uspeha u nastavku karijere i da jednog dana ostvari svoje snove i postane najbolji šahista sveta.