Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ imaće svoje predstavnike i na parketu i van njega na Evropskom prventstvu u košarci, koje se od 1. do 18. septembra održava u Italiji, Gruziji, Češkoj i Nemačkoj.

Jedan od aduta reprezentacije Srbije na terenu biće naš student Ognjen Jaramaz, selekciju Slovenije sa klupe će predvoditi diplomac Fakulteta za sport Aleksander Sekulić, dok će sa ovog velikog takmičenja sa lica mesta izveštavati Petar Tadić, novinar portala B92 i student treće godine na studijskom programu Sportsko novinarstvo.

Oduševeljen sam što ću izveštavati sa Evropskog prvenstva u košarci. Moj cilj je da se na neki način profilišem kao košarkaški novinar. Biće ovo moje prvo veliko takmičenje. Do sada sam imao priliku da pratim fudbalski klub Crvena zvezda na njenom putu kroz dve Lige šampiona, izveštavao sam i sa Kupa Radivoja Koraća iz Niša u dva navrata, ali ovo će biti jedno sasvim novo iskustvo, gde ću tokom 20 dana svakodnevno slati izveštaje i pisati blogove i pokušati da dočaram atmosferu sa događaja, koji će biti u fokusu ne samo u Srbiji, nego u celoj Evropi“, istakao je Petar Tadić.

Petar je još jedan od naših studenata, koji na sjajan način primenjuje teorijsko i praktično znanje koje je dobio na Fakultetu za sport.

„Jedan sam od onih koji je prvo počeo da radi, pa sam tek onda upisao Fakultet. Dugo sam imao ideju da upišem studijski program Sportsko novinarstvo, jer sam želeo da svoje znanje iz prakse oblikujem i kroz teoriju. Konačno sam 2019. godine došao na Fakultet za sport i bila je to odluka koja mi je mnogo toga pozitivnog donela“, istakao je Petar.

Iako se na Fakultetu ponovo susreo sa nekim stvarima, koje je uveliko radio u praksi, Tadić kaže da je bilo mnogo toga novog za njega.

U prvoj godine kroz predmet Osnovi novinarstva koji drži profesorka Tatjana Ćitić, prošao sam kroz bazu – kako se daju naslovi, podnaslovi, pet osnovih pravila za vest. Sve sam ja to negde znao, ali tek na Fakultetu za sport dobio sam pravu teorijsku bazu. Kasnije su došli i ostali novinarski predmeti kod profesora Radivoja Petrovića i Predraga Bajića, koji su bili dodatna nadogradnja znanja“.

Trenutno je Tadić na trećoj godini.

Znanje koje stičem na Fakultetu, ali i iskustvo koje su na mene preneli profesori u svakdonevnim razgovorima, dali su mi dodatnu sigurnost u radu. Dobio sam pravo usmerenje kako da priđem određenim temama i na koji način novinarski da ih obradim. To je bilo za mene od neprocenjivog značaja i veoma sam zahvalan svim profesorima na svemu tome. Veliko je sreća što Fakultet ima razumevanja za nas koji smo stalno zaposleni i što su nam obaveze na Fakultetu prilagođene profesionalnim obavezama. Želim da diplomiram u što kraćem roku i mislim da ću tada zaokružiti sve u jednu pravu celinu“, zaključio je Tadić.

Na Fakuletu za sport u toku je drugi upisni rok za školsku 2022/23 godinu i trajaće do 1. oktobra.