Krajem novembra objavljeni su dugoočekivani rezultati istraživanja Danskog instituta za sportske studije   u saradnji sa inicijativom Play the Game. Cilј ove inicijative je podizanje etičkih standarda sporta i promovisanje demokratije, transparentnosti i slobode izražavanja u svetskom sportu.

Izveštaj se zasniva na benčmarking tehnici, a poglavlja su pripremali nacionalni istraživači koristeći alatku National Sports Governance Observer (NSGO) koja pokriva 274 indikatora raspoređenih na 46 principa unutar četiri dimenzije upravlјanja : transparentnost, demokratski procesi, interna odgovornost i kontrola, i društvena odgovornost. Ova alatka je proistekla iz Erasmus projekta i iz nje proizilaze dalja istraživanja ove inicijative.

Analizu NSGO kriterijuma za Srbiju uradili su doc. dr Ivana Parčina i doc. dr Marko Begović, nastavnici Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Rezultati istraživanja ukazuju na to da prosečna ocena predstavlјa veliku varijaciju koja odražava različite kulture i vrste zakonodavstva, gde su Srbija (59%), SAD (53%) i Bosna i Hercegovina (51%) na prvom mestu, a Indonezija (28%), Indija (27%) i Gruzija (21%) imaju najniže rezultate.

Nova studija o upravlјanju nacionalnim sportskim federacijama u 15 zemalјa na četiri kontinenta pokazuje da organizacije ne ispunjavaju niz kriterijuma upravlјanja, posebno onih koji se odnose na društvene odgovornosti prema životnoj sredini, socijalno uklјučivanje, seksualno uznemiravanje i nameštanje utakmica.

Istraživanje je ovaj put obavljeno u više od 100 sportskih saveza u Srbiji,  Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kanadi, Kolumbiji, Gruziji, Islandu, Indiji, Indoneziji, Litvaniji, Portugalu, Sloveniji, Španiji, Ukrajini i SAD. Nacionalni istraživači imali su za zadatak da uporede pet istih federacija posmatrajući fudbal, atletiku, tenis, gimnastiku i rukomet. U nekoliko zemalјa izabrano je samo četiri od pet. U većini zemalјa dodata su još najmanje tri sporta od nacionalnog interesa.

Ceo izveštaj možete preuzeti na linku  https://www.playthegame.org/media/10855857/National-Sports-Governance-Observer-2_Final-report.pdf