Prof. dr Nemanja Ćopić je još jedan mladi nastavnik i naučni radnik sa Fakulteta za sport, Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, čije su znanje i kvalitet prepoznati u svetu sporta. Vanredni profesor sa studijskog programa Trener u sportu, angažovan je od strane Fudbalskog saveza Srbije.

U krovnoj kući srpskog fudbala, Ćopić je zadužen za fizičku pripremu reprezentacije Srbije u mlađem kadetskom uzrastu (dečaci rođeni 2006. godine i mlađi). Nedavno je ova izuzetno talentovana generacija osvojia tradicionalni turnir Memorijal „Miljan Miljanić“.

Možda i najbolji pokazatelj kvaliteta Ćopićevog rada je činjenica da su fudbaleri Srbije u oba meča napravili preokret. Protiv Irske u polufinalu su slavili 3:2, iako su gubili 2:0, a u finalu su savladali Crnu Goru 4:3, iako su krenuli iz istog rezultatskog minusa kao i protiv Irske.

Radi se o izuzetno talentovanoj grupi igrača pod vođstvom selektora Aleksandra Lukovića. Sa njima se vrlo ozbiljno radi u svim segmentina. Što se tiče mog dela posla, akcenat je stavljen na oporavak i prevenciju, ali nikako ne izostavljam segmente treninga koji su vezani za održavanje mišićne sile i snage… Tokom okupljanja, pomoću savremenog uređaja „Catapult“, kontinuirano pratimo definisane parametre (ukupna pređena distanca, ukupna pređena distanca po minutu, pređena distanca tokom sprinteva, pređena distanca u definisanim brzinskim zonama…), koji nam pomažu u doziranju oprerećenja i obima na treningu. Takođe igračima sugerišem, na šta treba da obrate pažnju dok treniraju u svojim klubovima, kako bi sprečili npr. povrede prednjih ukrštenih ligamenata i zadnje lože, koje su tipične za fudbalere. Na tu temu sam objavio i naučni rad (ovaj naučni rad možete pogledati OVDE) “ istakao je Ćopić.

Najvažniji cilj ove generacije je plasman na Evropsko prvenstvo, do koga će pokušati da dođu kroz kvalifikacije na Kipru od 30. oktobra do 8. novembra, gde će pored domaćina za rivale imati Rusiju i Gibraltar.

Biće to veliki izazov za sve, ali uveren sam da će selektor sa svojim stručnim štabom, uspeti da odvede selekciju na evropsko prvenstvo kako bi se oprobali sa najboljim vršnjacima sa Starog kontinenta“, izjavio je Ćopić.

Na Fakultet za sport, Nemanja Ćopić je došao 2014. godine kao asistent još dok je bio student doktorskih studija. Zvanje docenta stekao je 2016, a od 2021. godine je vanredni profesor. Dijagnostika u sportu i Fizičke pripreme su njegovi primarni predmeti na studijskom programu Trener u sportu.

Drago mi je što svoje znanje mogu da prenesem mladima, jer pored teorijskog, imam mnogo iskustva i u praksi. Raduje me što vidim da među našim studentima ima stvarno mnogo onih koji su veoma zainteresovani i koji će sigurno biti vrhunski treneri u oblastima za koje se odluče. Sjajna stvar je što i automatski kada steknu zvanje diplomiranog trenera, dobijaju i trenerske licence, što samo pokazuje da naše institucije i sportski savezi imaju poverenje u ono što radimo“.

U perodu od 2019. do 2021. godine Ćopić je bio prodekan za nastavu, a sada je jedan od nastavnika zadužen za rad savremene naučno-istraživačke laboratorije.

Naučno-istraživačka laboratorija je donela još jedan veliki kvalitet Fakuletu za sport. Tu imamo mogućnost da sve ono što radimo u teoriji, probamo i u praksi. Za trenere je veoma važno da već tokom studiranja mogu da vide i učestvuju u onome što će u budućnosti biti njihova profesija“.

Prostora za napredak u nastavi uvek ima i upravo je to ono na čemu prof. dr Nemanja Ćopić kontinuirano radi.

Najvažnija je interakcija koja postoji između nastavnika i studenta. Moja želja je da stalno čujem ideje i predloge studenata, da budu uvek aktivni, jer najlakše usvajaju znanje kroz stalnu komunikaciju.“

A koliko Ćopić radi na sebi, pokazuje i veliki broj objavljenih naučnih radova. Ima ih čak 29 od kojih je osam međunardnog (M20), deset nacionalnog značaja (M50) i jedanaest radova na naučnim konferencijama (M30). Autor je i knjige „Predikcija visine skoka kod odbojkašica“. Učestvovao je na nekoliko projekata, a jedan je od idejnih tvoraca Wise projekta, koji je usmeren na podsticanje mladih žena za uključivanje u fizičke aktivnosti. Njegova želja je da u budućnosti postane i redovan profesor na našem fakultetu.

Trudim se da stalno radim na sebi, da se usavršavam. Tehnologija sportskog treninga konstantno napreduje i jednostavno morate da budete u toku, kako bi i naš program studiranja ispratio sve inovacije u sportu.  Znam da i moje kolege slično razmišljaju i to je jedini način da Fakultet za sport nastavi da pruža najbolje moguće znanje generacijama studenata koje dolaze“, zaključio je prof. dr Nemanja Ćopić.