Studenti treće godine našeg Fakulteta na studijskom programu Sportsko novinarstvo Lazar Jelić, Bogdan Joković i Nikola Marić učestvuju na međunarodnom projektu „Neposlušna demokratija: komparativna analiza spornih politika na evropskoj semi-periferiji“ (Disobedient Democracy: A Comparative Analysis of Contentious Politics in European Semi-periphery). Istraživanje se fokusira na društvene pokrete u četiri grada na evropskoj semi-periferiji – Zagreb, Beograd, Madrid i Lisabon – a ima za cilj da utvrdi na koji način politike osporavanja doprinose demokratiji.

U okviru projekta biće sačinjena i sveobuhvatna, javno dostupna, baza o protestima i društvenim pokretima u Portugalu, Španiji, Hrvatskoj i Srbiji u periodu od 2000. do 2017. godine. Projektom rukovodi Fakultet političkih znanosti univerziteta u Zagrebu, a finansira ga Švajcarska nacionalna naučna fondacija u okviru inicijative Promis– Promotion of Young Scientists in Eastern Europe (PROMYS).

Koordinator našeg tima na ovom projektu, doc. dr Aleksandar Pavlović sa Katedre za sportsko novinarstvo ističe:

– Naši studenti su se prihvatili obimnog posla koji zahteva mnogo sati rada i pažnje, ali koji nudi – osim novca koji nije zanemarljiv, ali svakako ne i glavni podsticaj – dragoceno iskustvo rada na obimnom međunarodnom projektu, što je za njih važna referenca za ubuduće. Takođe, analiza medijskih sadržaja predstavlja praktično znanje s kojim u Srbiji ima sve više prilika za rad. Ovaj projekat im, zato, donosi ono što na Zapadu zovu „transferable skills“, dakle takoreći zanat s kojim oni mogu da se izdvoje od svojih vršnjaka i kolega i budu jači kandidati za bolje položaje i poslove. Uostalom, verujem da naš posao kao predavača ne prestaje kad izađemo iz učionice, nego da treba da se trudimo da omogućimo našim studentima što više prilika da sutra budu uspešni u svom poslu i životu – zaključio je profesor Pavlović.