Beograd, 26. 04. 2017.

Studenti druge godine na studijskom programu Sportsko novinartsvo, Bogdan Joković i Lazar Jelić, kao i njihov profesor, doc. dr Aleksandar Pavlović učestvuju zajedno na Evropskoj akademiji u Tirani od 23. do 27. aprila. Organizatori Evropske akademije su Albanski institut za međunarodne studije (The Albanian Institute for International Studies) i Evropski pokret u Srbiji, a skup se realizuje uz podršku Nemačke ambasade i deo je šireg projekta pod nazivom Zajednički centar za srpsko-albanske odnose (Joint Centre for Albania-Serbia Relations).

Teme akademije uglavnom su vezane za evropske i regionalne integracije, medije u Srbiji i Albaniji i percepcije koje oni šire o Srbima i Albancima. Takođe, reč je o ulozi kulture i sporta u ovim procesima, a neke od tema predavanja su: perspektive integracije Zapadnog Balkana u svetlu Berlinskog procesa, međusobne srpsko-albanske percepcije i mogućnosti njihovog poboljšanja, slika Albanije i Albanaca u srpskim medijima i obrnuto, ekonomski odnosi i kulturna saradnja u regionu, itd. Dodatnu važnost skupu dala je nemačka ambasadorska u Albaniji koja je govorila o svojim razgovorima i planovima za saradnju sa albanskim i srpskim premijerima Ramom i Vučićem.

Cilj akademije, kao i samog Centra i čitavog projekta, jeste poboljšanje srpsko-albanskih odnosa, promocija međusobne saradnje i istraživanja, diskusija o zajedničkoj integraciji i pomirenju, kao i značaj medija i razmene mladih u ovim procesima. Akademija okuplja srpske i albanske studente i predstavnike nevladinih organizacija. Predavače čini desetak istaknutih politikologa, diplomata, predstavnika medija i naučnika iz regiona, a polaznici akademije su grupa od tridesetak studenata i aktivista iz Albanije i Srbije, od kojih su neki članovi nevladinih organizacija, studenti Fakulteta olitičkih nauka i studenti sportskog novinarstva.