Fakultet za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla”, je visokoobrazovna ustanova koja je u prethodnih osam godina postojanja privukla veliki broj poznatih i uspešnih sportista. Glavni razlog tome svakako je jedinstven obrazovni sistem kojim je aktivnim sportistima omogućeno da uporedo ispunjavaju sve fakultetske i obaveze iz svog trenažno-takmičarskog procesa.

Na taj način Fakultet za sport na Novom Beogradu omogućio je da sportska karijera i visoko obrazovanje idu ruku pod ruku. Koliki značaj je to imalo u sistemu srpskog sporta svedoči i podatak da je osnivač i prva dekanka Fakulteta za sport Univerzitat “Union – Nikola Tesla”, prof. dr Ivanka Gajić, posthumno nagrađena od strane Olimpijskog komiteta Srbije priznanjem “Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić”, između ostalog i zbog doprinosa u obrazovanju srpskih sportista.

Džudistkinija Anja Obradović jedna je od mnogobrojnih sportista koja je ostvarila velike uspehe i vrhunske sportske rezultate, a uporedo je i sve ispite na Fakultetu za sport polagala u roku.

Na četvrtoj sam godini studija na stusijskom programu Trener u sportu. I sa ove tačke gledišta slobodno mogu da kažem da je upis na Fakultet za sport bila jedna od najboljih odluka u mom životu – počinje priču Anja Obradović i dodaje:

Fakultet za sport sam izabrala na preporuku mog nekadašnjeg trenera Nemanje Nikolića, koji je diplomac ovog Fakulteta. Sjajna stvar je bila i što sam dobila stipendiju na osnovu poslovno-tehničke saradnje koju Fakuletet za sport ima sa Džudo savezom Srbije. Moram da naglasim da je to još jedan vrhunski podsticaj Fakulteta za sport perspektivnim sportistima kako bi se posvetili i svom obrazovanju koje je zaista od velike važnosti. Sportska karijera ne traje večno, a treba misliti na budućnost.

Anja Obradović je u mlađim kategorijama imala mnogo uspeha na tatamiju. Osvojila je četiri medalje na svetskim i čak osam medalja na evropskim prvenstvima, od čega dve zlatne. Prošla godina za nju je bila više nego uspešna i u seniorskoj konkurenciji:

Osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj izborila sam i učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju. To je bilo fantastično iskustvo. Iznenada sam otputovala u Japan, trudila sam se da se pripremim na najbolji mogući način, ali u tom trenutku to nije bilo dovoljno za neki značajniji rezultat. Takmičenje sam završila u prvom kolu, ali mislim da će mi sve to značiti na polju iskustva i samopouzdanja za naredne Olimpijske igre u Parizu, za koje se nadam da ću se kvalifikovati. Iz Japana sam se vratila sa prelepim utiscima.

Iako je u 2021. godina imala mnogo putovanja, brojna takmičenja u inostranstvu, Anja je uspela da uskladi sve svoje obaveze na Fakultetu:

Nisu u pitanju samo putovanja i takmičenja, jer i kada toga nema treniram dva puta dnevno. Međutim, profesori na Fakultetu za sport puni su razumevanja, predusretljivi su i uživamo njihovu podršku. Uz sve to, znanje i iskustvo koje nam prenose je dragoceno – kaže Anja kojoj po sopstvenom priznanju znanje koje stiče na Fakultetu u velikoj meri pomaže da shvati i bolje razume svoj trenažni proces, a samim tim i ostvari bolje rezultate:

To je najupečatljivije kroz moj rad u teretani. Saznala sam neke specifičnosti treninga, uvidela neke greške i počela sam da mnogo više pažnje obraćam na pojedine detalje, koje nisam smatrala bitnim, a koji su, ispostavilo se, od velike važnosti. Znanje koje sam stekla i koje stičem i te kako primenjujem kroz treninge na sopstvenom primeru i to mi je zaista pomoglo da dosta napredujem.

Anja Obradović ne krije da joj je velika želja da po završetku sportske karijere bude trener i radi pre svega sa decom:

Želim da im prenesem znanje, ali i da ih savetujem, da ne prave greške koje sam ja pravila. Ukoliko među decom koju ja budem trenirala bude talentovanih takmičara, samo u tom slučaju bih radila kao trener i u seniorskoj konkurenciji. Bio bi to najveći uspeh, da te talentovane džudiste i džudistkinje koje bih ja svojim trenerskim radom stvarala i oblikovala, dovedem u situaciju da kao seniori osvajaju medalje na velikim takmičenjima. To je neki moj plan za budućnost, ali o tom potom – zaključila je Anja Obradović.