Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“  na osnovu poslovno tehničke saradnje koja je potpisana sa Olimpijskim komitetom Srbije, stipendira 20 olimpijaca godišnje.  S obzirom na to da je ugovor potpisan na četiri godine, Fakultet za sport na Novom Beogradu obezbediće školarinu za 80 najperspektivnijih srpskih sportista.

Među stipendistima od naredne školske godine biće Nikolina Mijušković, koja je još jedan u nizu pokazatelja koliko sportska karijera može da bude nepredvidljiva i zbog čega je obrazovanje sportista važno.

Naime, Nikolina je bila jedna od naših najtalentovanijih kanuistkinja i jedan od najozbljinijih kandidata za učešće OI u Tokiju. Osvojila je zlatnu medalju na juniorskom prvenstvu Evrope 2016. godine u jednokleku, a godinu dana kasnije postala je i dvostruka svetska šampionka u juniorskom uzrastu, u istoj disciplini. Uz to, mlada kanuistkinja se uspešno takmičila i u seniorskoj konkurenciji, jer je dva puta bila u finalu Evropskog i jednom u finalu Svetskog kupa.

Međutim, zbog zdravstvenih problema, morala je da okonča karijeru, ali zahvaljujući brižnom odnosu Olimpijskog komiteta Srbije i Fakulteta za sport, imaće priliku da stiče vrhunsko obrazovanje.

– Planirala sam i ranije da upišem studijski program Trener u sportu na ovom Fakultetu, a saradnja Olimpijskog komiteta Srbije i Fakulteta za sport mi je omogućila da budem stipendista. Dugujem veliku zahvalnost Olimpijskom komitetu Srbije i zaista ću se potruditi se da opravdam ukazano poverenje. Takođe, Fakultet za sport zaslužuje sve pohvale jer je imao skuha za potrebe perspektivnih sportista. Ovo je velika stvar za mene, ali i sve mlade sportiste koji na Fakultetu za sport imaju priliku da se obrazuju ali i da ne zapostavljaju svoje sportske karijere. Obrazovanje je vrlo bitno, jer nikada ne znate u kom pravcu će se razvijati sportska karijera i toga moraju da budu svesni svi aktivni sportisti – kaže Nikolina i dodaje:

– Moja disciplina je ušla u olimpijski program za Igre u Tokiju 2020, što me je posebno obradovalo, ali sam ja bila primorana da okončam karijeru. Ipak, cilj mi je da ostanem u sportu i da treniram mlade kanuiste. Obrazovanje koje ću steći na Fakultetu za sport će mi u tome mnogo pomoći – zaključila je Mijušković.