Bila je jedna od najboljih studenata Fakulteta za sport sa prosekom 9,42 na studijskom programu Menadžment u sportu. Po završetku osnovnih akademskih studija, master je upisala i završila u Njukaslu, na Univerzitetu Nort Ambrija, a trenutno je angažovana u Košarkaškom savezu Srbije u sektoru marketinga.

Nataša Kovačević je za mnoge heroina srpskog sporta, dokaz da uz čeličnu volju i pozitivan životni stav mogu da se savladaju, na prvi pogled, nepremostive prepreke. Postala je inspiracija mnogima kada je posle teške saobraćajne nesreće i amputacije noge, nastavila hrabro da se bori, vratila se na teren i sa Crvenom zvezdom čak osvojila i nacionalni Kup.

Uspela je da se ostvari na mnogim poljima, objavila je autobiografiju „Koraci“, bila predsednica KKŽ Crvena zvezda, dobitnica nagrade Olimpijskog komiteta Srbije „Pjer De Kuberten, sport kao škola života“, imenovana je za FIBA ambasadora za mlade, osnovala je humanitarnu fondaciju… U brojnim medijskim nastupima Nataša je uvek isticala važnost obrazovanja, posebno za aktivne sportiste, ukazujući na sopstvenom primeru kako sportska karijera može da se završi u trenu.

– Sportska karijera ne može da traje večno, to je činjenica koju mladi sportisti često zaboravljaju. Tu obrazovanje stupa na scenu. Najteži period kod svakog sportiste je onaj prelazni, kada sa terena treba da pređe u kancelariju. Dobro obrazovanje olakšava taj proces pružajući više mogućnosti – rekla je Nataša i potom se prisetila kako je postala student Fakultet za sport.

– Nakon saobraćajne nesreće, dok sam još bila u bolnici, dekanka Fakulteta za sport prof. dr Ivanka Gajić i predsednik Saveta fakulteta Bojan Sekulić, ponudili su mi stipendiju. U tom ttrenutku meni je to zaista mnogo značilo i to je gest na kome ću zauvek biti zahvalna. Sve to je za mene bilo ogroman vetar u leđa, dragocena podrška, jer je to bio način da ostanem u sportu. Donelo mi je određni mir i sigurnost, da ću na neki način biti u prilici da ostanem vezana za sport koji mnogo volim.

Mnogo reči hvale Nataša je iznela za sistem školovanja aktivnih sportista koji je i sama iskusila nakon povratka na teren.

– Izabrala sam studijski program Menadžment u sportu i to se pokazalo kao prava stvar, jer je oblast primene znanja sa ovog studijskog programa u industriji sporta izuzetno široka u šta sam lično mogla da se uverim. Moja iskustva sa studija, a verujem i drugih aktivnih sportista, su fenomenalna, jer je napravljena najbolji moguć sistem da aktivni sportisti stiču obrazovanje, a da ne trpi njihova sportska karijera. Suština je da ovaj fakultet zaista ima sluha za sportiste, shodno tome i obaveze su usklađene, profesori su fleksibilni i uvek dostupni i to sportistima mnogo znači. Napravljen je sistem funkcionisanja u kome sportista može da uskladi svoje vreme i na oba polja pruži 100 odsto svojih mogućnosti.

Po završetku osnovnih studija na Fakultetu za sport Nataša Kovačević upisala je i završila master u inostranstvu:

– Moj izbor je bio Univerzitet Nort Ambrija u Njukaslu. Završila sam studijski program biznis, liderstvo i mendažment i moram da naglasim da mi je prethodno znanje koje sam stekla na Fakultezu za sport mnogo značilo. Jer, sistem obrazovanja u Engleskoj je drugačiji, nema klasičnog učenja, već se pišu istraživački radovi, a to znanje koje sam stekla na Fakultetu za sport primenjivala sam u svim svojim radovima.

Nataša je učestvovala u realizaciji brojnih humanitarnih projekata, ali i onih koji su za cilj imali popularizaciju sporta, naročito među devojčicama. Trenutno je angažovana u Košarkaškom savezu Srbije u sektoru marketinga:

– Bila sam promoter Evropskog prvenstva za žene kome je Srbija bila domaćin, ali i uključena u organizaciju kvalifikacionog olimpijskog turnira za žene kao brend menadžer. Završila sam i kurs za tehničkog delegata FIBA, a moja prva utakmica koju sam radila je bila duel Nemančke i Francuske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ostala sam u sportu i taj rad me zaista ispunjava.

Nataša je imala i jasnu poruku za buduće studente Fakulteta za sport:

– Nikako ne zapostavljajte svoje obrazovanje, a na Fakultetu za sport imaćete sve potrebne uslove i podršku. Formula uspeha je u dobrom planiranju, a to sam naučila iz ličnog iskustva – zaključila je Nataša Kovačević.