Šesta Međunarodna naučna konferencija „Menadžment bezbednosti sportskih takmčenja“ u organizaciji Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“ iz Sofije i Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ održana je u Beogradu.

Ovogodišnjoj konferenciji koja je održana u amfiteatru Fakulteta za sport prisutvovali su brojni gosti iz inostranstva: prof. dr Penčo Gešev, rektor Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“ iz Sofije, doc. dr Artem Saveljev, dekan Fakulteta fizičke kulture i sporta Tambovskog državnog univerziteta „G. R. Deržavin“, prof. dr Tatjana Jančeva, prorektor za nauku i međunarodnu saradnju Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“, Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Srbije i olimpijski šampion u rvanju i mnogi drugi gosti.

Na početku skupa, prisutnima se obratila Ivanka Gajić, dekanka Fakulteta za sport. Poželela je dobrodošlicu učesnicima i u uvodnom govoru istakla:

– Dosadašnje globalno sportsko iskustvo pokazalo je da veliki i značajni događaji neretko predstavljaju poligon za iskazivanje i realizaciju opasnih namera i ideja pojedinaca ili fanatizovanih grupa.  Zbog toga je i ukupna bezbednost sportskih događaja od strateškog značaja za organizatore ovih takmučenja, a gradovi i države u kojima se održavaju veliki sportski događaji moraju da stvore uslove da se sportski događaji održe u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima. Imajući u vidu da je za dostizanje takvih standarda neophodno korišćenje kako savremenih naučnih dostignuća, tako i inovativnih tehničko-tehnoloških alata, Fakultet za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla“ ovom koferencijom želi da ukaže i na sve veći značaj kontinuiranog rada na unapređenju preventivnih mehanizama za sprečavanje nasilja na sportskim manifestacijama.

Pre nego što su se učesnici konferencije obratili prisutnima, dodeljena su priznanja Fakulteta za sport. Veliku plaketu za izuzetan naučni doprinos, podršku, razvoj, promociju i afirmaciju fizičkog vaspitanja dobili su suorganizatori naučne konferencije – Naučna sportska akademija“Vasil Levski“. Bojan Sekulić, predsednik saveta Fakulteta, plaketu je uručio rektoru profesoru doktoru Penču Geševu. Sekulić je veliku plaketu uručio i docentu doktoru Artemu Saveljevu u ime Tambovskog državnog univerziteta „G. R. Deržavin“ sa kojim je Fakultet ya sport uspostavio izvanrednu saradnju.

Plaketu za podršku, razvoj, promociju i afirmaciju fizičkog vaspitanja, sporta i zdravlja primili su Davor Štefanek u ime Sportskog saveza Srbije, kao i predstavnici Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Zlatne medalje za izuzetan doprinos u promociji i afirmaciji sporta uručene su prof. dr Penču Geševu, rektoru Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“, prof. dr Tatjani Jančevoj,  prorektoru za nauku i međunarodnu saradnju Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“, doc. dr Artemu Saveljevu, dekanu Fakulteta fizičke kulture u sporta Tambovskog državnog univerziteta „G. R. Deržavin“, prof. dr Ranku Marijanoviću, dekanu Fakulteta za sportski menadžment Univerziteta Donja Gorica i prof. dr Damiru Ahmiću, dugogodišnjem saradniku sa Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku.