Proteklog vikenda održan je šesti Sajam sporta na kojem je značajno učešće i ovog puta imao naš Fakultet. Drugu godinu za redom, u zvanični program Sajma sporta bila je uvrštena naučna konferencija „Sport, zdravlje, životna sredina“, koju je po četvrti put organizovao Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Otvaranje ovog naučnog skupa svojim prisustvom uveličali su predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, kao i njegov savetnik Dane Korica, zatim pokrajinski sekretar za sport Vladimir Batez i generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Srbije Bojan Jaćimović.

Na planeranoj sesiji koja je upriličena upravo pod kupolama Beogradskog sajma doc. dr Janez Vodičar održao je predavanje na temu „Sportski trener i njegova uloga u sportu“, na temu „Značaj sportskog pedagoga za razvoj zdravog životnog stila dece i omladine“ govorio je doc. dr Vedran Hadžić, dok je Vladimir Lovrić imao predavanje na temu „Održiva i energetski efikasna arhitektura sportskih objekata“.

Po završetku plenarne sesije naši studenti odeveni u trenerke Fakulteta za sport ponosno su prošetali Halom 1 u svečanom defileu svih učesnika, a Sajam je svečano otvorio ministar omladine i sporta Vanja Udvovičić.

Za tri dana koliko je sajam trajao veliki broj aktivnih sportista, osvajača brojnih medalja za Srbiju na najvećim takmičenjima posetio je naš štand. Fakultet za sport Univerziteta Union Nikola Tesla, prvog dana spojio je vaterpoliste Partizana i Crvene zvezde, Đorđa Lazića i Lazara Dobožanova, družili smo se sa plivačem Velimirom Stjepanovićem, a o košarkaškim aktuelnostima diskutovali sa poznatim komentatorom TV Sport klub Ilijom Kovačićem.

Posebno je bio zanimljiv susret kajakaša Marka Novakovića i rvača Davora Štefaneka koji su odgovorili na naš izazov da obaraju ruke kako bismo utrvdili da li su jači kajakaši ili rvači.

O značaju koji Fakultet za sport ima u sferi obrazovanja sportskih kadrova govori i podatak da nas je posetila TV ekipa RTS-a, za koju je govorio doc. dr Uroš Mitrović.

Svojevremeno prvak Evrope za košarkaše do 20 godina, kapiten Mega Bemaxa Nikola Rebić, u svakoj prilici, pa i sada, istakao je brojne pogodnosti studiranja na našem Fakultetu i zasluge jedinstvenog programa za studente koji su akivni sportisti u činjenici da je on u roku upisao četvrtu godinu na smeru Menadžment u sportu.

Aleksandar Maksimović upoznao nas je o planovima srpskih rvača i toku priprema za Evropsko prvenstvo koje se 2018. godine održava u Dagestanu, a legendarni kapiten košarkaša Partizana Novica Veličković na našem štandu svečano je najavio da bio po završetku igračke karijere voleo da se bavi trenerskim poslom. Proslavljeni vaterpolista Jugoslav Vasović, košarkašice Crvene zvezde i rukometaši Partizana upotpunili su krug onih koji su se tokom tri dana trajanja Sajma sporta družili sa nama.

Prezentacija našeg Fakulteta na ovom jedinstvenom skupu sportu u čast izazvala je veliku pažnju ostalih izlagača, predstavnika granskih sportskih saveza, ali i posetilaca. Sa pripremama za naredni Sajam sporta smo već počeli u želji da na najbolji način predstavimo novitete i sve naše ideje.