Drugu godinu zaredom Međunarodna naučna konferencija „Sport, zdravlje, životna sredina“ u organizaciji Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, održana je u sklopu zvaničnog programa Šestog sajma sporta.

Ovogodišnji naučni skup bio je pokušaj da se pruži odgovor na mnoga otvorena pitanja savremenog sporta, zdravlja i ekologije, kao i njihovog mesta u društvu i na taj način omogući veliki iskorak ka novim korisnim i funkcionalnim znanjima.

Fakultet za sport je nastojao da ovom Konferencijom, sa naučnog i stručnog aspekta, afirmiše i promoviše tradicionalne i nove vrednosti savremenog sporta, gde se vrši razmena znanja, iskustva i informacija značajnih za sport, zdravlje i životnu sredinu.

Plenarna sesija održana je u Hali 1 Beogradskog sajma, a svojim prisustvom uveličali su je Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport, Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, a uvodno obraćanje imao je Aleksandar Šoštar, prvi čovek Sportskog saveza Srbije:

– Kada pratimo sportska događanja uvek se radujemo uspesima sportista, a da bi se došlo do neke medalje, to je jako dugačak put koji obuhvata ne samo trud, odricanje, veliki rad, već i znanje i planiranje. Za to su neophodni stručni kadrovi koji će mlade sportiste uputiti kako da stignu do željenog cilja, odnosno vrhunskog sportskog rezultata. Institucija koja organizuje ovu naučnu konferenciju, odnosno Fakultet za sport na Novom Beogradu, pravi takve kadrove i to je ono što je neophodno srpskom sportu, jer to je garancija da će se naši uspesi na sportskim borilištima nastaviti. Ovakvi i slični skupovi tome u značajnoj meri doprinose – konstatovao je Šoštar.

Sve učesnike pozdravio je i generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Srbije – Bojan Jaćimović:

– Ne osećam se kao gost na ovom naučnom skupu, već kao u svojoj kući. Fakultet za sport je naš veoma značajan partner, i to je prva visokoobrazovna ustanova sa kojom smo potpisali saradnju. Takođe, upravo je naučna konferencija „Sport, zdravlje, životna sredina“ bila prva na kojoj je Paraolimpijski komitet Srbije učestvovao. Za nas sve ovo ima veliki značaj. Specifičnosti paraolimpijskog sporta su takve da svaki sportista zahteva poseban pristup i zato nam je drago da postoji naučna ustanova u kojoj se obrazuju stručnjaci spremni da isprate vrhunske rezultate paraolimpijskog sporta. Dugujemo vam veliku zahvalnost na pruženoj mogućnosti da Paraolimpijski komitet Srbije učestvuje na ovakvoj manifestaciji – istakao je Jaćimović.

Dekanka Fakulteta za sport prof. dr Ivanka Gajić je istakla veliki značaj u održavanju ovakvih naučnih skupova:

– Kao visokoobrazovna institucija postavili smo visoke ciljeve u obrazovanju sportskog kadra. Srpski sport je svojim vrhunskim rezultatima pred nauku i akademsko obrazovanje postavio nove kompleksnije zadatke svestan činjenice da se do rekorda i medalja ne dolazi samo talentom, upornošću i radom pojedinaca, već je prisustvo nauke neophodno. Za vrhunske sportske rezultate neophodno je i korišćenje savremenih naučnih i tehnoloških dostignuća i veština. Zbog toga se i ovogodišnja naučna konferencija „Sport, zdravlje, života sredina“ tradicionalno održava na Sajmu sporta, čiji je cilj da se prate svetski trendovi u oblasti sporta i neminovna povezanost nauke, sporta i životne sredine.

Ovo je 11. naučna konferencija koju je organizovao Fakultet za sport, a uvodna predavanja  na plenarnoj sesiji održali su doc. dr Janez Vodičar na temu „Sportski trener i njegova uloga u sportu“. Na temu „Značaj sportskog pedagoga za razvoj zdravog životnog stila dece i omladine“ govorio je doc. dr Vedran Hadžić, dok je Vladimir Lovrić održao predavanje na temu „Održiva i energetski efikasna arhitektura sportskih objekata“.

Tematski paneli i rad po grupama održani su na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i tom prilikom prezentovana su čak 34 naučna rada.