Nakon što su na drugoj godini studijskog programa Trener u sportu, na predmetu Selekcija u sportu uz konstantnu podršku i pomoć prof. dr Jelene Ivanović, predmetnog nastavnika, započeli izuzetno kompleksan i složen proces naučno-istraživačkog karaktera koji je krunisan samostalnim uspešnim demonstriranjem stečenih znanja kroz sprovođenje testiranja u terenskim uslovima u streličarstvu, sadašnji studenti četvrte godine kod istog predmetnog nastavnika na predmetu Metodika trenažne tehnologije – Đorđe Redža, Jelena Oljačić, Jelena Jezdimirović, Emilija Živković, Predrag Stojadinov i Vuk Tomović ovaj proces sticanja praktičnih znanja su još intenzivnije nastavili.

Uz veliku želju i motivisanost da prošire svoja interdisciplinarna znanja, shvatili su da je suština trenerske profesije kontinuirano sticanje novih saznanja i znanja kojim se struka konstantno unapređuje. Kako se do novih znanja dolazi istraživanjem čiji se rezultati prikazuju kroz naučne radove, ovi mladi vredni ljudi napravili su korak dalje i pristupili složenom istraživačkom postupku kroz pisanje naučno – istraživačkog rada koji je uspešno prošao recenziju, prihvaćen je i objavljen u časopisu Serbian Journal of Sports Sciences (Vol. 12(4): pp. 69 – 77).

Najveći značaj ove studije je činjenica da po prvi put u Srbiji imamo aktuelne informacije o fizičkoj pripremljenosti mladih streličara oba pola. Na osnovu podataka dobijenih primenjenom baterijom testova, rezultati su pokazali uticaj fizičke pripremljenosti na takmičarski nivo streličara na nivou od čak 76,3% verovatnoće.

Sudeći po rezultatima stepena utvrđene verovatnoće, na ovaj način dobijen je jednostavan koristan alat za određivanje nivoa fizičke pripremljenosti mladih streličara, ali i alat za upotrebu u postupcima identifikacije i selekcije talenata, za praćenje i kontrolu fizičke sposobnosti streličara odnosno za praćenje efektivnosti primenjenih trenažnih procesa.

Rad u celosti možete pročitati OVDE.

Ovo je još jedan u nizu naučno istraživačkih radova koji su studenti Fakulteta za sport uz podršku i pomoć prof. dr Jelene Ivanović napisali i objavili.  U narednom periodu se očekuje odgovor i na recenziju rada iz oblasti fudbala poslatog za objavljivanje u časopisu međunarodnog značaja autora Veljka Bažalca, svršenog studenta master studija našeg Fakulteta. Pored toga, u prethodnih godinu dana realizovana su nova merenja, sprovedeno prikupljanje, obrada i analiza dobijenih podataka, i započeta izrada novog naučno – istraživačkog rada u polju streličarstva.