Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla” nastavio je sa praksom dovođenja najeminentnijih stručnjaka iz različitih sfera sportske industrije koji kroz svoja predavanja dele dragocene savete našim studentima. Jedan od naših najpoznatijih sportskih komentatora Nebojša Višković, predstavio je delić svog bogatog iskustva studentima studijskog programa Sportsko novinarstvo.

Dugogodišnji komentator Sport kluba, a ranije novinar RTS-a i Sportskog žurnala, govorio je o brojnim zanimljivim stvarima koje je doživeo zahvaljujući profesiji kojom se bavi već trideset godina.

 „Osećam se počastvovano što sam imao priliku da izveštavam sa svih najvažnijih sportskih takmičenja. Kao neko kome je tenis u krvi, vrhunac mog zadovoljstva predstavlja to što sam više od 15 puta izveštavao sa Vimbldona. Kada sam pre dvadesetak godina prvi put bio na Vimbldonu, bio sam impresioniran svim što taj poseban turnir nosi sa sobom. Kasnije sam izveštavao i sa Olimpijskih igara u Atini 2004. i Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. u Nemačkoj.”

Pored više hiljada mečeva koje je komentarisao, Nebojša Višković je posebno srećan što je učestvovao u projektu „Football is great“ koji donosi vanvremenske priče o najpopularnijem sportu.

To je definitivno najlepši projekat koji sam radio. Imao sam priliku da obiđem sve značajne fudbalske centre u Engleskoj: London, Liverpul, Mančester, Birmingem, Šefild, Notingem, Njukasl… Ono što me fascinira jeste taj neverovatan broj zanimljivih priča vezanih za engleski fudbal koje uglavnom nisu poznate široj javnosti, i to je ono što sam pokušao da približim gledaocima. U planu je i drugi deo tog projekta prepunog najzanimljivijih sportskih priča koje mogu da se zamisle.”

Uz brojne anegdote koje je ispričao na zahtev studenata, upitan je i koji bi od mečeva koje je komentarisao izdvojio kao najdraži?

Kada bi me to pitali do pre nekoliko godina,  imao bih veliku dilemu, međutim sada je drugačije. Definitivno mogu da kažem da je to finale Vimbldona 2019. u kom je Novak Đoković pobedio Rodžera Federera sa 3:2. Najduže finale u istoriji Vimbldona, skoro pet sati najveće moguće napetosti pred 15 hiljada gledalaca, od čega verovatno oko 95 procenata Federerovih navijača, a situacija takva da od jednog Novakovog forhenda zavisi da li on prilazi na četiri grend slema zaostatka ili će mu Federer pobeći na šest. Kao neko ko je komentarisao taj meč iz kabine na samom stadionu na kom se sve odigravalo, mogu da kažem da sam posebno zadovoljan sa profesionalne strane. Nemam običaj da preslušavam šta sam govorio, ali su mi tada drugari prosledili neke klipove koje sam pogledao, i svakako mi je u komentaru tog meča nadošla neka posebna inspiracija, koja se jednostavno dogodi kada svedočite jednom takvom istorijskom sportskom događaju. ”

Pošto je odgovorio na brojna pitanja studenata, koji su maksimalno iskoristili priliku da razgovaraju sa jednim od najcenjenijih sportskih novinara u Srbiji, Višković je poslao poruku nadolazećim kolegama.

Postoji mnogo poruka koje bih mogao da pošaljem budućim sportskim novinarama i ne bih mogao da iskočim iz tog nekog šablona osim da kažem suštinsku stvar, a to je da ako zaista želite da se bavite ovim poslom morate da budete uporni, verujete u sebe i imate mnogo ljubavi prema onome što radite, jer ako imate sve te komponente, onda će garantovano doći i uspeh.”

Za kraj osvrnuo se i na atmosferu koja je vladala na Fakultetu za sport tokom njegovog gostovanja.

Sjajno mi je bilo, imao sam pred sobom mlade ljude, željne znanja. Interakcija je odlična, bilo je dosta pitanja, uživao sam, a nadam se da ste i vi.