Gosti Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ bili su istaknuti novinari i dobitnici nagrade “Zlatno pero” Nikola Stamenić, novinar “Sportskog žurnala”, kao i Darjan Nedeljković, novinar portala “Mocart sport”. Puno toga zanimljivog imali su da podele sa studentima fakulteta, govorili su o mnogim veoma važnim temama koje se tiču novinarstva u štampanim i onlajn medijima.

Studenti studijskog programa Sportsko novinarstvo ispunili su amfiteatar, a koliko je bilo zanimljivo pokazuje i podatak da je druženje dvojice sjajnih novinara sa budućim kolegama trajalo više od dva sata. Razgovor sa Stamenićem i Nedeljkovićem vodili su Anđela Tomanić i Stefan Velimirović, studenti trećeg godine.

“Od malih nogu sam bio zaljubljen u sport, pa je tako bavljenje sportskim novinarstvom bio logičan sled događaja. Prvi novinarski koraci bili su u Sportskom žurnalu, gde radim i danas. Počeo sam sa tekstovima vezanim za klubove iz nižih liga i odlazio sam na te utakmice. Došao sam tamo na praksu, a ispostavilo se da sam ostao i narednih skoro 20 godina”, o svom novinarskom početku govorio je Nikola Stamenić.

Darjan je karijeru počeo u listu “Sport”, potom je takođe radio u “Sportskom žurnalu”, a od 2014. godine radi u “Mocart sportu” i jedan je od najpriznatijih i najrelevantnijih izvora u svetu fudbala.

,,Bio sam inficiran sportom. Svaki dan sam čitao i “Sport” i “Žurnal”, to mi je bio glavni zadatak posle škole svakog dana. Maštao sam o danu kada ću, ili igrati fudbal za veliki klub, ili ću izveštavati sa velike utakmice. Počeo sam sa novinarstvom kada sam video oglas lista “Sport” gde su tražili spoljnje saradnike i tu sam video svoju šansu da ostvarim životni san”.

Stamenić i Nedeljković su još kao studenti ušli u redakciju i oprobali se kao  sportski novinari. Balans između studiranja i rada u redakciji nije lak, ali ima i svoje prednosti.

“Smatram da može da se uskladi učenje i povremeno pisanje u redakciji. Mislim da bi studenti trebali da se oprobaju što pre, da pronađu sebe u novinarskoj profesiji i da na vreme počnu da stiču iskustvo, ali da nikako ne zapostavljaju fakultetske obaveze. Redakcijama su potrebni mladi ljudi”, istakao je Stamenić.

Postoje razlike u radu u štampanom i u onlajn novinarstvu, i jedna i druga vrsta imaju svoje prednosti i mane.

“Loša strana onlajn novinarstva je što odmah imate odgovor javnosti. Ne jurimo za jeftinim klikovima. Jako je važno koliko čitaoca zadržite na sajtu, odnosno koliko će pažljivo čitati tekstove. To je najveća satisfakcija za nas koji radimo u onlajn novinarstvu. Sa druge strane, štampano novinarstvo je malo usporenije, nažalost, to je vrsta novinarstva koja odumire, ali se tu novinar najbolje profiliše, ima mnogo više prostora da novinar iskaže svoj talenat i kvalitet”, napravio je paralelu Darjan Nedeljković.

Nikola i Darjan su u svojim redakcijama zaduženi za dešavanja i aktuelnosti u FK Crvena zvezda. Angažovanje oko jednog od dva najveća kluba u Srbiji donosi i određene pritiske, kao i odgovornost.

“Ima pritisaka. Novinar mora da ima poštovanje prema sebi i da bude moralan. Svi mi imamo kontakt sa čelnicima klubova i viđamo se sa njima. Znamo da se neki tekstovi neće svima svideti, ali moraš da staneš iza svojih reči. Ne treba podleći pritiscima i biti novinar kakav bi neki klub želeo da budete. Time što smo objektivni i kritikujemo kada treba, branimo profesiju i ugled. Iako su nekad ljuti iz klubova zbog nekog teksta, ja sam siguran da vas više poštuju jer imate svoj stav više nego da pišete kako vam neko kaže”

Na samom kraju predavanja, uvaženi novinari su dali savete studentima na koji način da se bore sa svim preprekama i kako da budu iznad proseka u ovoj profesiji.

“Moj savet je da probate da date lični pečat, stav, svoju analizu viđenja događaja o kom pišete. Pokušajte da se angažujete što više. Nažalost, imamo toliko kopi-pejst novinarstva danas. Trudite se da budete prepoznatiljivi, originalni i tačni”, zaključio je Nikola Stamenić.

“Ko ne želi da radi sa strašću ovaj posao neka odustane. Morate da budete opsednuti ovim poslom, da uvek gledate kako da napravite bolju priču od ostalih. Trudite se da što više čitate autorske tekstove, novine, nedeljnike. Budite informisani. Volite ovaj posao, radite ga sa velikom željom, budite spremni da napredujete, ali i da radite pod tenzijom, međutim budite sigurni da ćete raditi najlepši posao na svetu”, dodao je Darjan Nedeljković.