Ona je najuspešnija srpska bokserka. Profesionalnu sportsku karijeru uskladila je sa obrazovanjem, pa pored činjenice da je trostruka svetska šampionka u verzijama WBF, WBIF i GBU u super muva kategoriji do 52 kilograma, Nina je i apsolvent našeg Fakulteta na studijskom programu Trener u sportu.

U kontinuitetu beleži vrhunske sportske rezultate, pa je tako jedina naša takmičarka koju samo jedan korak deli od plasmana na Olimpijske igre u Tokiju, koje su usled pandemije virusa korona odložene za 2021. godinu.

– Evropske kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre, koje su se održavale u Londonu, su zbog problema sa pandemijom virusa korona morale da budu otkazane. Termin je bio od 12. do 19. marta, a prekinute su tokom samog takmičenja – počinje priču Nina Stojanović Radovanović i dodaje:

– Jedina sam od svih srpskih boksera koja je uspela da se plasira u četvrtfinale. Pobedila sam Belgijanku od koje sam bila i ranije bolja u profi ringu i na taj način sam stigla na korak od plasmana na Olimpijske igre. Turnir je prekinut pred meč sa Italijankom, a prema nekim najavama kavlifikacije bi trebalo da se nastave početkom sledeće godine. Ukoliko izborim plasman u polufinale evropskih kvalifikacja obezbediću vizu za učešće na najvećoj svetskoj smotri sporta i to će za mene biti zaista veliki uspeh.

Ono što je dobra vest za Ninu je činjenica da ukoliko i izgubi tu četvrfinalnu borbu ima šansu da se nađe na Olimpijskim igrama u Japanu:

– To će biti pod uslovom da Italijanka osvoji taj kvalifikacioni turnir, a u suprotnom predstoje mi još jedne kvalifikacije koje će uključiti bokserke iz celog sveta. Ipak, nadam se da ću sudbinu držati u svojim rukama i da ću ceo posao završiti već na evropskim kvalifikacijama – kaže Nina i vraća sećanje na izuzetne pripreme koje je imala pred put u London.

– Bila sam na veoma kvalitetnom kampu u Italiji. Reč je gradiću Asisiju, nadomak Peruđe, u kome se nalazi trening kamp italijanske, ali ujedno i Evropske bokserske federacije. Prethodno sam bila u Belmekenu u Bugarskoj, pa na izuzetno jakom turniru u Mađraskoj na kom sam osvojila bronzu. Naporan rad i vrlo kvalitetan pripremni period omogućili su da budem potpuno spremna za kvalifikacije u Londonu – objasnila je Nina.

Ipak, po povratku iz Londona morala je da bude u karantinu 28 dana.

– Dva boksera iz Turske i četvorica boskera iz Hrvatske su bili pozitivni na testu na virus korona, pa sam po povratku u Beograd 28 dana bila u samoizolaciji. Na sreću, sa tim zaraženim bokserima je bilo sve u redu, imali su blage su samo blage simptome – kaže Nina i ističe da je slobodno vreme u karantinu iskoristila na najbolji mogući način:

– Pripremila sam diplomski rad na Fakultetu za sport, nadam se da ću uskoro diplomirati i steći zvanje Trenera u sportu. Kao temu sam izabrala „Motoričke sposobnosti u boksu, njihov razvoj i metodika razvoja“, a zanimljivo je da sam po rečima mog mentora, profesora Nemanje Ćopića, napisala preopširan rad. Materijala praktično ima za dva diplomska rada pa ću morati to da skratim i zadržim se samo na razvoju motoričkih sposbnosti u boksu, a metodiku ostavim za neki drugi put.

Nina Stojanović Radovanović je samo jedna u nizu od više od 40 vrhunskih sportista i perspektivnih sportskih stručnjaka koje stipendira Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i planira da nastavi da se usavršava:

– Stipendiju sam dobila zahvaljujući saradnji koju je Fakultet za sport potpisao sa Bokserskim savezom Srbije i zaista sam zahvalna na poverenju koje mi je ukazano i prilici koju sam dobila. Oduševljena sam uslovima koje sam imala, ali i znanjem koje sticala, jer sam sve to imala priliku da na sebi primenjujem u praksi tokom treninga. Iz tog razloga želim da nastavim da se obrazujem i usavršavam pa ću na Fakultetu za sport upisati i master studije – zaključila je Nina.