Nina Radovanović će učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju. Postala je prva Srpkinja u istoriji, koja će se u boksu boriti za medalju na najvećoj smotri svetskog sporta. Nina je diplomac Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ na studijskom programu Trener u sportu, a trenutno je na našem Fakultetu na master studijama Menadžment u sportu.

Dugo je trajala neizvesnost oko Nininog učešća u Tokiju. Na kraju je Svetska bokserska federacija pozvala nekoliko vodećih takmičara na svetskim listama, među kojima je i Nina Radovanović. Srpska reprezentativka će se takmičiti u muva kategoriji (do 50,8 kilograma).

Izuzetno sam srećna i jako mi je drago da sam na kraju svih bitki stigla do plasmana na najveću smotru svih sportista sveta, da tu informaciju mogu da potvrdim svim ljubiteljima boksa u Srbiji i to baš na naš veliki praznik Vidovdan. Ništa nije došlo preko noći, iza svega stoji veliki rad, trud, odricanja, volja i želja za uspehom i evo uspela sam, vredelo je svega kroz šta sam prošla i ne žalim ni jedne kapi znoja, ali ni krvi prolivene u ringu. Sa ponosom ću nositi srpski dres i boriti se do poslednjeg daha za pobedu. Želja je medalja, a da će biti lako neće, kao što nije bilo lako ni doći do plasmana na Olimpijske igre. Obećavam borbu, krv, znoj, a na kraju nadam se i suze radosnice”, istakla je Nina Radovanović.

Srpska bokserka je aktuelna šampionka Balkana i osvajačica zlatne medalje na Beogradskom pobedniku. Višestruka je šampionka Srbije i nekadašnja prvakinja u IBO verziji.

Na kvalifikacinom turniru za OI, koji je održan u Londonu u martu 2020. godine i zbog korona virusa prekinut, stigla sam do finala, ali na taj finalni duel čekala sam više od jedne godine. Pre nepunih mesec dana išla sam u Pariz na tu finalnu borbu za koju sam se temeljno i strateški spremala, ali sudijskim odlukama koje su diskutabilne, što može da potvrdi svaki stručnjak za boks, ostala sam bez olimpijske kvote. Kao sportista ne volim da se bavim komentarisanjem sudijskih odluka, ono što je do mene bilo ja sam uradila. Došla sam u Francusku maksimalno pripremljena, sa najvećom verom da će suđenje biti korektno, ali to su sada sve stvari koje su prošle i gde smo mi videli da to nije baš tako. Ipak nakon nepravde koja ti je u životu učinjena, stigne i neko dobro. Nisam dugo čekala, stigla je divna vest, san se ostvario.”, ponosno kaže 29-godišnja bokserka.

Nina je šesti predstavnik Fakulteta za sport na Olimpijskim igrama u Tokiju od 23. jula do 8. avgusta ove godine. Pored nje u Japanu će se za što bolji plasman boriti i: vaterpolisti Branislav Mitrović, koji je nedavno diplomirao na  master studijama Trener u sport i Sava Ranđelović, diplomac studijskog programa Menadžment u sportu, plivač Velimir Stjepanović, student Menadžmenta u sportu, karatistkinja Jovana Preković, koja je na studijskom program Trener u sportu i džudistkinja Anja Obradović, koja pohađa isti studijski program.