Vrhunska forma u najvažnijem trenutku. Nina Radovanović, koja je diplomirala na Fakultetu za sport na studijskom programu Trener u sportu i koja je trenutno na našem Fakultetu i na master studijama Menadžment u sportu, ima veliku šansu da postane prva srpska bokserka koja će izboriti plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Odlučujući meč imaće na evropskim kvalifikacijama 2. juna u Parizu. To je nastavak takmičenja, koje je prošle godine prekinuto zbog pandemije koronavirusa u Londonu. Trijumf u četvrtfinalu odveo bi Ninu na najveću smotru svetskog sporta.

– Ovo je bez sumnje jedno od najvažnijih takmičenja u dosadašnjoj karijeri. Rival će mi biti bokserka iz Italije. Nikada do sada nismo imale zvaničan meč, ali je odlično poznajem. Dva puta sam u Italiji sparingovala protiv nje. Poslednji put u decembru prošle godine. Ona tada nije bila u nekoj formi. Iskreno, mislim da imam veliku šansu da odem u Tokio. Međutim, znam da u boksu ništa nije sigurno. Ući ću maksimalno spremna i fokusirana u ovaj duel, koji može toliko toga da mi donese – kaže Nina Radovanović, koja se takmiči u kategoriji do 51 kilograma.

U poslednje vreme, Nina boksuje na vrhunskom nivou. U kratkom periodu na pripremnim takmičenjima osvojila je tri zlata.

– Prvo je bilo na Kupu Nacija, gde sam u finalu pobedila Turkinju, koja je druga na svetu, prva u Evropi. Usledio je Beogradski pobednik sa izuzetnom konkurencijom. Bilo je preko 30 takmičarki. U odlučujućem meču savladala sam odličnu Engleskinju. Poslednja u nizu je titula šampionke Balkana. Iskusna Rumunka mi je bila rival u finalu. Relativno lako sam dobila taj meč. Iskreno sjajno se osećam u ringu i nestrpljivo čekam meč u Parizu –  istakla je Radovanović.

Uspeh na sportskom polju prati i onaj na polju obrazovanja. Nina je prošle godine diplomirala na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

– Meni je Fakultet za sport mnogo doneo ne samo u intelektualnom smislu. To je moja baza i podrška. Mnogo mi je značio i za napredak u sportskoj karijeri. Profesori su čak učestvovali u trenažnom procesu. Posebno ističem Nemanju Ćopića, sadašnjeg prodekana za nastavu, koji mi je pomogao u trenucima kada sam mislila da ne mogu više da napredujem u smislu fizičke pripreme. Da ne pričam koliko su mi izlazili u susret u konsultacijama oko predavanja kao i oko termina polaganja ispita koji su usklađivani sa mojim profesionalnim obavezama. Mnogo toga sam naučila i iskreno nisam mogla da nađem bolje mesto za studiranje – kaže sjajna srpska bokserka.

Nina smatra da je odluka da upiše i postdiplomske studije na našem fakultetu logičan sled događaja.

– Najveću podršku za ovaj korak imala sam u pokojnoj profesorki Ivanki Gajić. Ona mi je najviše pomogla. Verovala je u mene u teškim trenucima i gurala napred – kaže Nina i dodaje:

Na osnovnim studijama izabrala je program Trener u sportu, dok se na master studijama odlučila za program Menadžer u sportu.

– Želela sam nešto da promenim. Iskreno, pre olimpijskog boksa, dugo sam bila u profesionalnom boksu. Dosta dobro znam kako tamo stvari funkcionišu. Sa znanjem sa Fakulteta za sport nadam se da ću moći po završetku sportske karijere da uđem u svet organizacije najvećih bokserskih mečeva – zaključila je Nina Radovanović.