Beograd, 11. 10. 2016.

Studenti Fakulteta za sport su, nakon uspešnih sportskih menadžera i trenera, imali priliku da razgovaraju i postave najrazličitija pitanja profesionalcima iz sveta novinarstva. Gosti našeg Fakulteta ovog puta bili su Katarina Sinđelić i Vladimir Pajić, novinari agencije SportNetwork.  Uigrani novinarski tandem je pokrivao Olimpijske igre u Riju, ali i one u Londonu pre četiri godine, pa su svoja iskustva sa ovih najzahtevnijih sportskih događaja podelili sa našim studentima.

01-1

– Kada si sportski novinar apsolutni cilj, najveća želja i ambicija, jeste izveštavanje sa Olimpijskih igara, bez obzira na to da li pratite košarku, fudbal, vaterpolo, odbojku. To je jedan vrlo odgovoran i težak posao. Najvažnije je da ne napravite u startu grešku tj. da podelite sportove na velike i male. Za vas svi sportovi moraju da budu isti. Ja znam da svi vi težite košarci i fudbalu, ali do toga se stiže čistim profesionalizmom. Morate biti surovi profesionalci bez obzira na veličinu i značaj sportskog događaja. Sjajno je što se ste odabrali upravo ovaj fakultet jer vas on jasno profiliše i usmerava ka onome što želite u svetu sporta – rekla je Katarina i iskreno posavetovala svoje buduće kolege.

Vladimir Pajić, koji već devet godina radi u SportNetwork-u,  podelio je svoja iskustva iz Rija i Londona, ali i poručio studentima da se angažuju u redakcijama.

03

– Mislim da ste upisali pravi fakultet ukoliko želite ozbiljno da se bavite sportskim novinarstvom. Onog trenutka kada uđete u redakciju, vaš život će se potpuno promeniti i steći ćete neverovatna iskustva. Ja sam imao priliku da izveštavam sa dva svetska i tri evropska prvenstva u košarci. Vi ste u odnosu na mene u prednosti jer, u periodu kada sam kretao u novinarske vode, nisam imao uslove kakve vi imate danas. Imate idealnu priliku da kroz studiranje steknete i praktična iskustva. Vaše kolege sa druge godine su već dolazile kod nas u SportNetwork, video sam kako rade, znam njihove kvalitete, a takvo angažovanje će ih sutra dovesti do posla. Mnogo je bolja ova varijanta da kroz studiranje imate i praksu, da ste aktivni u medijima i na sportskim događajima. Samo od vas zavisi da li ćete stasati kao sportski novinari – rekao je Vladimir.

Nakon izlaganja, studenti su imali priliku da pogledaju kratak video iz dokumentarca o izveštavanju novinara SportNetwork-a sa Olimpijskih igara u Londonu.