Na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, istraživačke novinarke KRIK-a, Milica Vojinović i Milica Ljubičić, održale su predavanje o lažnim vestima i načinima kako ih prepoznati.

Na predavanju su studenti novinarstva imali priliku da čuju iz prve ruke kako se lažne vesti proizvode i šire, kao i načine kako da ih prepoznaju i razotkriju.

Milica Vojinović je iznela detalje svoje saradnje sa međunarodnim istraživačkim timom koji je otkrio talas dezinformacija i došao do dokaza u aferi ,,Mauricijus” u kojoj je razotkriven ,,Tim Horhe” koji ima za cilj da utiče na ishode izbora širom sveta.

Sa druge strane, Milica Ljubičić je predstavila način rada portala ,,Raskrikavanje” i iznela konkretne primere lažnih vesti koje su bile objavljene u medijima u Srbiji, uz objašnjenje kako su uspeli da ih otkriju i demantuju. Takođe je naglasila da broj lažnih vesti u Srbiji je znatno veći u odnosu na prošlu godinu.

Posle predavanja, studenti su imali priliku da postave pitanja i diskutuju o temama koje su bile predstavljene. Predavanje je takođe istaklo značaj kritičkog razmišljanja i provere izvora informacija u današnjem digitalnom dobu, gde su lažne vesti postale sve prisutnije.