Kraj prošle godine na Fakultetu za sport obeležio je uspešan finiš još jednog velikog projekta naše institucije, čiji je rezultat monografija „Biti četvrti: šampioni bez olimpijske medalje“. Na 344 strane predstavljene su priče 22 sportista kojima je zajedničko to što su stali na korak do odličja, odnosno kojima je najveći uspeh četvrto mesto na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Autor ovog projekta je Predrag Bajić, asistent na studijama sportskog novinarstva, a u realizaciji su učestvovala 24 studenta ovog studijskog programa, o čijem kvalitetu dovoljno govore i impresije iz brojnih medijskih redakcija u kojima naši studenti dobijaju šansu već tokom školovanja. To su: Uroš Selenić, Aleksa Janković, Elena Deleva, Đorđe Samoilović, Dušan Fatić, Stefan Stanković, Aleksandar Stajkovac, Ognjen Borjanović, Aleksandar Filipović, Filip Ljubisavljević, Anđelija Ratić, Dušan Krstić, Miloš Dragović, David Radanović, Miloš Petrović, Sara Đorđević, Aleksandar Brežanin, Boško Petrović, Ana Ratković, Nemanja Andrić, Ivan Miletić, Stefan Branežac, Vukić Stojanović i Atanasije Nikolić.

Urednik je prof. dr Radivoje Petrović, a recenzenti su prof. dr Zoran Jevtović, prof. dr Vladimir Koprivica i prof. dr Zoran Aracki. Knjiga je posvećena prof. dr Ivanki Gajić, dekanu i osnivaču Fakulteta za sport, koja je od prvog dana stala iza ove ideje.

Projekat „Biti četvrti” je započet kao sastavni deo praktične nastave iz sportskog novinarstva i istraživačkih veština na drugoj godini studija na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla” u Beogradu i proširen je angažovanjem drugih generacija studenata. Namera je bila da se ukaže na fenomen „četvrtog mesta”, kao relevantnog pojma koji je prepoznat ne samo u sportu, već i u široj društvenoj zajednici, kao i da se to učini i rezultat predstavi kroz aparaturu svojstvenu studijama novinarstva„, stoji u uvodu ove jedinstvene knjige.

Pored podsećanja na trenutke kada su bili četvrti, između korica se mogu naći i mnoge druge zanimljivosti iz života sagovornika, njihova sećanja na sportske karijere i razmišljanja, kao i brojne fotografije i segmenti novinskih izveštaja iz dana kada su stigli do četvrtog mesta. Posle osvrta na sve sportiste kojima je to najveći uspeh na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, na impresivnom spisku sagovornika se nalaze 22 imena.

Intervjuisani su strelci Zorana Arunović i Srećko Pejović, rukometaši Dragan Škrbić, Dejan Perić, Nedeljko Jovanović i Nenad Peruničić, njihove koleginice Dragana Pešić Belojević, Svetlana Vujčić i Nataša Kolega, atletičari Dragutin Topić i Slobodanka Čolović Maričić, fudbaleri Dragan Pantelić, Zlatko Vujović, Nikica Klinčarski i Miloš Šestić, vaterpolista Boris Čukvas, košarkašice Tine Krajišnik i Maja Škorić, rvač Ištvan Semeredi, kao i paraolimpijci – atletičari Željko Čeliković i Franciska Ševarac i Milan Živić iz sedeće odbojke.
Takođe, kroz impresije još šestoro istaknutih sportskih ličnosti, koji su tokom karijere stigli i do medalje na Olimpijskim ili Paraolimpijskim igrama, pored četvrtog mesta, dobijen je pogled na ovaj fenomen sa druge strane. Sagovornici u tom segmentu su Borislava Perić Ranković, Mirko Nišović, Mirjana Đurica Vermezović, Radomir Rakonjac, Tomislav Ivković i Damir Mikec.

Kako je navedeno u samoj knjizi, kroz ovaj projekat su realizovana tri cilja. Prvo, ukazano je na fenomen „četvrtog mesta” i sačuvani su od zaborava visoki rezultati naših sportista na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, koji često ostaju van pažnje javnosti kada se sumiraju učinci.

Drugo, kroz istraživanje koje je obuhvatilo mnogo širi spektar imena, kao i kasnije intervjue, mlađe generacije su se upoznale sa brojnim sportistima koji su našu zemlju predstavljali na najvećim sportskim takmičenjima, imajući u vidu geslo da istorija ne počinje od nas i da je potrebno poznavati i ceniti ranija dostignuća kao deo opšteg obrazovanja, što je temelj za dalji kvalitetan rad i razumevanje šireg konteksta.

Treće, kroz ovaj projekat je prikazan i jedan od mogućih načina praktičnog rada na studijama novinarstva, koji se primenjuje na Fakultetu za sport, uz podrazumevani prethodni i sa ovim projektom sinhronizovani teorijski segment.