Obaveštavamo studente i zaposlene Fakulteta za sport da će sreda, 15. i četvrtak 16. februar, biti neradani dani usled obeležavanja državnog praznika – Dana državnosti.

Upravo je 15. februar jedan od najbitnijih datuma u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije (odnosno Prvog srpskog ustanka). Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. Skupština Srbije je, 10. jula 2001. godine, donela odluku da Sretenje opet bude državni praznik.

15. februara 1804. počeo je Prvi srpski ustanak i borba za oslobođenje od Turaka. Istog dana 1835. Skupština u Kragujevcu donela je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba. Njime je u Srbiji ukinut feudalizam (među prvima u Evropi) i ujedno je predstavljao najistočniji odblesak Francuske revolucije.

U narodu se verovalo da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Obično se kaže da ako je na Sretenje oblačno – onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit.

Želimo vam prijatne praznične dane.