Sve su učestalije aktivnosti Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ koje su povezane sa međunarodnim Erasmus+ sport projektima u koje smo uključeni. Jedan od njih je WISE projekat koji je usmeren na podsticanje mladih žena za uključivanje u fizičke aktivnosti i prihvatanje zdravog načina života, a za cilj ima utvrđivanje uticaja vežbanja i zdravog života na telesni sastav žena uzrasta od 15 do 24 godine. Zanimljivo je istaći da je ovaj projekat zasnovan na ideji nastavnika Fakulteta za sport – prof. dr Nemanje Ćopića i doc. dr Ivane Parčine, a sprovodi se u saradnji sa Univezitetom iz Valensije i Sportlab organizacijom iz Italije, kao i sa partnerima iz Belgije.

Za potrebe ovog projekta nedavno je u Naučno-istraživačkoj laboratoriji Fakulteta za sport testirano 100 devojaka. Podeljene su im i pametne Mi Fit narukvice i zajedno sa partnerima iz Španije i Italije intenzivno se radi na posebnom programu po kojem će izabrane devojke usvajati zdrave životne navike u narednih 6 meseci.

Anketu koja je bila neophodna da bi pristupile programu, popunilo je više od 200 devojaka, a nakon analize odgovora izabrano je njih 100. Deo te grupe aktivno će pratiti program, tačnije njih 56, dok će ostale devojke biti deo kontrolne grupe. Izabrane devojke odlučne su da prate naše savete i voljne da poboljšaju kvalitet svog života. Kroz razgovore sa testiranim devojkama potvrdili smo našu tvrdnju da u uzrastu od 15 godina većina devojčica prestaje da se bavi sportom, a da u svojim dvadesetim pokušavaju da se aktiviraju u rekreativnom sportu.

Testiranja devojaka sproveli su prof. dr Nemanja Ćopić i doc. dr Svetlana Petronijević uz tehničku asistenciju doc. dr Ivane Parčine. Program vežbanja razvijaju naše koleginice iz Španije i video snimci koje će devojke dobijati dva puta nedeljno snimljeni su od strane dve njihove priznate fitnes instruktorke. Za potrebe projekta razvijena je i posebna aplikacija na kojoj su radili partneri iz Holandije. Preporuke za ishranu napisali su partneri iz Italije, a naša prof. dr Ana Gavrilović osmislila je posebne jelovnike koji će zadovoljiti potrebe devojaka na različitim režimima ishrane.

Kontrolno testiranje zakazano je za tri meseca, a finalno za šest meseci.

#beWISE