Bili su vrhunski odbojkaši, nekadašnji reprezentativci, osvajači brojnih medalja na velikim takmičenjima. Sada su odlučili da krenu u trenerske vode, a nezaobilazna stanica na tom putu im je bio Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Edin Škorić i Vlado Petković na našem Fakultetu uspešno su završili kurs stručnog osposobaljavanja i stekli zvanje operativnih trenera u sportu. Obojica će od ovog leta raditi u Odbojkaškom klubu Crvena zvezda, gde su ostavili dubok trag kao igrači. Petković će biti pomoćnik Tomislavu Kukanjcu u muškom seniorskom timu, dok će Škorić voditi žensku pionirsku selekciju.

– Odavno znam za Fakultet za sport. Čuo sam da je na dobrom glasu, jer sam od ljudi iz sveta sporta slušao samo pohvale. Zato je izbor za mene bio lak – kaže Edin Škorić i poučen izuzetno pozitivnim iskustvom sa Fakulteta za sport na Novom Beogradu, najavio je da će upisati osnovne akadamske studije na studijskom programu Trener u sportu:
– Ideja mi je da se ne zasutavim samo na zvanju operativnog trenera, već da nastavim da se obrazujem. Čovek treba da se uči dok je živ, a siguran sam da će mi znanje koje ću steći na ovom fakultetu mnogo pomoći u daljem radu. Profesori koji rade na Fakultetu za sport su izuzetno cenjeni, vrhunski predavači, tako da ovde nije reč samo o dobijanju diplome, već će podjednako dragoceno biti i iskustvo koje ću u radu sa njima steći tokom školovanja – poručio je Škorić koji je sa našom reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2001. godine, a sa nacionalnim timom ima i bronzu sa Svetskog kupa.

Sa druge strane, Vlado Petković je ove sezone završio bogatu igračku karijeru, tokom koje je sa reprezentacijom dva puta bio učesnik Olimpijskih igara, a igrao je još na dva svetska i pet evropskih šampionata.

– Sticanje zvanja operativnog trenera je tek početak. Ovaj kurs mi je zaista bio potreban, dobro mi je došao u edukativnom, ali i psihološkom smislu da prelomim u glavi da više neću biti igrač. Jer, verujte mi da posle toliko provedenih godina na odbojkaškom terenu, nije to baš tako lako – iskren je Petković.

– Dok sam trenirao, radovao sam se završetku sezone, odmoru. Ali, sad mi svi oni treninzi nedostaju. Ipak, mislim da sam doneo najbolju moguću odluku, jer ću kroz trenerski posao ostati u odbojci. Želim da pomognem Zvezdi i vratim deo onoga što je ona meni dala. A, dala mi je zaista mnogo, kao i moj matični klub u Kraljevu. U Zvezdi su me sa samo 17 godina dočekali raširenih ruku, tu sam stasao, napravio najvažnije korake u karijeri. I, kada nisam bio član Zvezde, treninzi sa ekipiom preko leta su mi bili omogućeni, kao i kompletna podrška svih struktura u klubu. Sada je došao red da pokušam da se svojim radom kao trener odužim za sve to – konstatovao je Petković koji je za 14 godina u reprezentativnom dresu na šampionatima Evrope i sveta i u Svetskoj ligi osvojio ukupno osam medalja od čega jednu zlatnu, jednu srebrnu i šest bronzanih.

Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ program stručnog osposobljavanja realizuje u saradnji sa nadležnim nacionalnim granskim sportskim savezima i drugim partnerskim sportskim organizacijama. Programi stručnog osposobljavanja obuhvataju sledeće zanimanja: trener u sportu, instruktor u sportu, organizator rekreacije u spoetu, organizator sportskog poslovanja, menadžer u sportu, sportski posrednik, sudija u sportu, sportski vodič, sportski spasilac, sportski dokumenatlista, nobvinar u sportu, sportski propagandista.

Programi stručnog osposobljavanja do sada su bili obima 60, 120 ili 240 časova, a po novom Pravilniku o stručnom osposobljavanju koji je nedavno uveden, utvrđeni su novi nivoi osposobljavanja od 120, 240 i 360 časova kao i četvrti stepen osposobljavanja za rad sa decom u trajanjju od 360 časova.

Svi ovi programi uvedeni su u obaveznu praksu rada sportskih organizacija i visokoškolskih obrazovnih ustanova u Srbiji i zbog velikog broj nekadašnjih sportista i aktuelnih sportskih radnika, koji obavljaju širok dijapazon poslova u oblasti sporta, ali nemaju formalno obrazovanje. U tom slučaju stručno osposobljavanje je neophodno za sticanje dozvole za rad, koja im omogućuje rad u sportskim organizacijama, u skladu sa zakonom.