Naš Fakultet dobio je dva nova partnera. Protokol o saradnji potpisan je sa Gradom Zrenjaninom i Rukometnim klubom Proleter. Cilj saradnje biće razvoj sporta u ovom banatskom gradu kroz obrazovne institucije i primenu stručnih znanja u radu sportskih klubova. Plan je da se sve to ostvari kroz podršku sportu ovog grada kao značajnom segmentu društvenog života, kao i sportistima iz Zrenjanina; prepoznavanjem, definisanjem i promovisanjem vrednosti neophodnih za razvoj sporta u ovom gradu i kroz stručno osposobljavanje i usavršavanje sportista i sportskih radnika.

Ugovor su potpisali dekanka našeg Fakulteta prof. dr Ivanka Gajić, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Rukometnog kluba Proleter Dragan Božjak. Ovoj svečanosti prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici Duško Radišić i Simo Salapura, načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković, kao i prodekan Fakulteta za sport doc. dr Dragan Atanasov.

Gradonačelnik Zrenjanina istakao je da su ovim protokolom obuhvaćene dve oblasti kojima grad pridaje veliki značaj i želi dalje da ih unapređuje: sport i obrazovanje.

– To je nešto što je deo strategije razvoja grada, deo strategije razvoja sporta i visokog obrazovanja i siguran sam da ćemo uspeti u našim namerama da u Zrenjaninu studira najmanje pet hiljada studenata, ali i da ostane prepoznatljiv kao grad sportova i vrhunskih sportista – istakao je Janjić.

Dekanka Fakulteta za sport prof. dr Ivanka Gajić naglasila je da ovim protokolom o saradnji taj fakultet po prvi put namerava da otvori svoje odeljenje van Beograda, i to je predviđeno možda već od naredne školske godine.

– Naša misija je obrazovanje sportista i ljudi koji vole sport. Fakultet za sport specifičan je po svojim studijskim programima i školuje sportske trenere, sportske menadžere i sportske novinare i jedini je u Srbiji koji školuje sportske trenere za sve vrste sportova. Grad Zrenjanin zaslužuje našu pažnju i mi nismo ovde bez razloga, jer je to sportski grad i naša saradnja već postoji i bez potpisivanja ovog protokola. U daljoj saradnji i perspektivi je i otvaranje odeljenja ovde, što smo odlučili nakon ispitivanja tržišta i pokazatelja da za to postoje opravdani razlozi i interesovanje – objasnila je dekanka Gajić.

Saradnja sa Rukometnim klubom Proleter biće sveobuhvatna i trebalo bi da doprinese pokušaju da se proslavljeni sportski kolektiv grada na Begeju planski vrati na staze nekadašnjih velikih uspeha, uz donošenje odgovarajuće strategije na duži period.

– Prvenstveno zbog dece koja će se baviti sportom i neće biti na ulici, interes od ovoga ima ceo grad. U narednom četvorogodišnjem periodu planiramo ulazak u viši takmičarski rang i izlazak na evropsku scenu, što nama nije nepoznato, jer smo pre dvadesetak godina već tamo bili. Grad nam pomaže u tim nastojanjima, a angažovali smo i Fakultet za sport koji će nam pomoći u konkretnoj izradi plana rada, kako bi ono što smo zamislili na najbolji način i realizovali – rekao je Božjak.

U Zrenjaninu je ovom prilikom prodekan Fakulteta za Sport, doc. dr Dragan Atanasov, održao i predavanje na temu strategije razvoja sporta i sportskih klubova i saveza, a na primerima Džudo saveza Srbije, kao i nekoliko drugih sportova koje je izazvalo veliku pažnju sportskih radnika iz Zrenjanina i okoline.