Prava sportista i diplomatija u sportu su teme o kojima se malo zna i govori, a koje su po prvi put od strane Saveta Evrope pokrenute baš u Srbiji i to u saradnji sa Fakultetom za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. U okviru međunarodne konferencije „Sport, zdravlje, životna sredina“, koju Fakultet za sport na Novom Beogradu organizuje već peti put, održane su i panel diskusije na pomenute teme uz učešće  veoma kompetentnih sagovornika.

Učesnici diskusije o diplomatiji u sportu bili su Snežana Samardžić Marković generalna direktorka Direktorata za demokratiju Saveta Evrope, Žan Grasija potpredsednik Evropske atletske federacije, Nenad Vuković predsednik udruženja lobista Srbije i doc. dr Uroš Mitrović sa Fakultetu za sport. Osim dekana srodnih fakulteta iz Srbije, Rusije, Poljske, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore među gostima su bili ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić, pokrajinski sekretar za sport Vladimir Batez i poverenica za zaštitu ravnoprvnosti Brankica Janković.

Akteri ovog naučnog skupa izrazili su zahvalnost Fakultetu za sport što je omogućio da se sa stručnog aspekta govori i o ovim sve značajnijim segmentima sporta.

– Velika mi je čast što sam dobio poziv iz Beograda za ovu naučnu konferenciju. Evropska atletska federacija koju predstavljam, je organizacija koja okuplja 51 nacionalnu atletsku asocijaciju. Za nas je veoma važno da unapređujemo odnos između sporta, drugih institucija i različitih zemalja. Mi imamo ulogu u sportu, i to nije samo dodeljivanje medalja, već i da budemo učesnici u promeni društva za bolje zdravlje, veću inkluziju i jači integritet – rekao je Žan Grasija potpredsednik Evropske atletske federacije.

Snežana Samardžić Marković kaže da je dipomatija neprestana borba i da predstavlja prvu liniju odbrane.

– Tema diplomatije u sportu je jako bitna. Profesionalni ambasador sporta je neophodan. Sport je promocija spoljne politike jedne zemlje. Diplomatija je način da se sport brani od negativnih pojava. Za to treba neko sposooban i ovlašćen. Strateški treba iskoristiti velike sportske događaje jer sport ima moć da privuče i biznis i turiste. Sportska diplomatija je metoda da se smiri situacija. Veštine diplomatije se uče, a nisu čoveku date rođenjem. Diplomate i funkcioneri treba da sačvaju sportiste od bilo čega što nema veze sa sportom. Treba razdvojiti politiku od sporta.

Nenad Vuković, predsednik udruženja lobista Srbije istakao je koliko je lobiranje značajno za dobijanje organizacije velikih sportskih događaja i potom dodao:

– Ne znam da li je poznato, ali Novak Đoković i Milorad Čavić su počasni članovi lobista Srbije od 2009. godine. Odlike dobrog lobiste su lični integritet i socijalna mreža. Lobisti su uvek u prilici da snažnije izraze poruku.

Profesor na Fakultetu za sport doc. dr Uroš Mitrović pokušao je da sa naučne strane objasni pojam sportske diplomatije:

– Kada je diplomatija u sportu u pitanju, radi se o relativno novom fenomenu i u teorijskom smislu još uvek ne postoji jedinstvena i opšteprihvaćena definicija ove pojave. Činjenica je, međutim, da sportska diplomatija podrazumeva stratešku, svesnu i redovnu upotrebu sporta, sportskih događaja i sportista od strane državnih i nedržavnih aktera radi ostvarenja spoljnopolitičkih ciljeva i različitih interesa zemalja u međunarodnim odnosima.

Pre diskusije o diplomatiji u sportu u prepunoj sali hotela Tulip In osnivač i predsednik saveta Fakulteta za sport Bojan Sekulić uručio je simbolične poklone studentkinjama našeg Fakulteta Jovani Preković i njenom treneru Roksandi Atanasov za osvajanje zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u karateu.

Na petoj međunarodnoj naučnoj konferenciji „Sport, zdravlje, životna sredina“ prezentovano je čak 40 naučnih radova iz najrazličitijih oblasti sporta.