Beograd, 30.10.2014. godine.

 

Više od stotinu priznatih stručnjaka i naučnih radnika, iz deset zemalja, prisustvovalo je skupu

Ispunjavajući svoju misiju, Fakultet za sport je organizovao  Prvu međunarodnu konferenciju „Sport, zdravlje, životna sredina“, sa ciljem doprinosa rešavanju aktuelnih teorijskih i praktičnih pitanja u ovim životno važnim oblastima. Učešće u pomenutom naučno-stručnom skupu uzelo je više od stotinu autora, iz deset zemalja, koji su prezentovali sedamdeset pet originalnih naučnih radova. 

Prisutne stručnjake, naučne radnike i goste pozdravili su prof. dr Ivanka Gajić, dekan Fakulteta za sport, dr. Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, prof. dr Dimitar Mihailov , prorektor bugarske Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“ iz Sofije i prof. dr. Kazimir Kurij, prorektor Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, koji je i otvorio konferenciju.

 

Pozdravno obraćanje dekana Fakulteta za sport, prof. dr Ivanke Gajić

U plenarnoj sesiji svoje referate su prezentovali prof. dr Franja Fratrić, predsednik naučnog odbora konferencije i nastavnik na Fakultetu za sport, prof. dr Danijela Daševa, prorektor za međunarodnu saradnju i projekte Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“ iz Sofije, prof. dr Svetlana Stevović, naučni savetnik i nastavnik na Fakultetu za ekologiju i zaštitu životne sredine Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ iz Beograda, Dr. Milica Vukašinović Vesić, direktor Antidoping agencije Srbije, asistent mr. Dr. Goran Vukomanović, šef službe dečje sportske medicine dečje klinike „Tiršova“ Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Aleksander Golovšček, direktor Eko regije „Ravno polje“ iz Slovenije.

Nakon plenarne sesije skup je nastavio rad po grupama. Rad grupe za sport modelirali su prof. dr Milan Nešić, prof. dr Sanja Mazić i docent dr Vesna Repić Ćujić, grupe za zdravlje prof. dr Predrag Romić, prof. dr Elizabeta Ristanović i prof. dr Goran Rađen, grupe za životnu sredinu prof. dr Svetlana Stevović i prof. dr Mira Pucarević, a poster sesiju prof. dr Franja Fratrić, prof. dr Milka Đukić i prof. dr Radivoje Petrović.

 

Savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, dr Dane Korica je pozdravio skup i poželeo mu uspešan rad

Jedinstven zaključak ovog eminentnog skupa i njegova jasna poruka glasi da redovna fizička aktivnost odgovarajuće vrste, intenziteta, trajanja i učestalosti, predstavlja važan faktor u prevenciji  bolesti i u odgađanju i usporavanju smanjenja radne sposobnosti, do koje dolazi starenjem.

 

Konferenciju je otvorio prof. dr Kazimir Kurij, prorektor Univerziteta „Union – Nikola Tesla“

Istaknuta je obaveza državnih subjekata da svojim mehanizmima stimulišu upražnjavanje fizičkog vežbanja i sporta u svim uzrasnim kategorijama stanovništva, jer je nivo adekvatne fizičke aktivnosti, danas, više nego ikada, važniji i preduslov je za normalnu funkciju organizma u celini. Pojava hroničnih ne zaraznih bolesti, kao refleksija modernog stila življenja, karakteriše većinu populacije. Ove bolesti utiču na zdravlje, vitalnost čoveka, njegovu hronološku i biološku starost, umanjuju njegovu radnu sposobnost i dramatično se odražavaju na kvalitet i dužinu života.

 

Profesori Daševa, Fratrić i Stevović bili su uvodničari konferencije i svako od njih je, iz svoje oblasti, imao veoma interesantno i poučno predavanje

Okupljeni naučni radnici i priznati stručnjaci su, na osnovu rezultata naučnih istraživanja u nekim razvijenim zemljama, upozorili na sve realniju opasnost da će, zbog fizičke neaktivnosti, naša deca, u proseku živeti pet godina kraće od svojih roditelja. Ozbiljna društva to sebi ne smeju dozvoliti, pa stoga i ulažu ogromne napore kako bi  aktivan način života, zasnovan na redovnoj fizičkoj aktivnosti i mnoštvu zdravih navika, bio put odgovornosti svakog pojedinca prema sebi i svojoj okolini.

 

Dr. Milica Vukašinović Vesić, direktor Antidoping agencije Srbije (ADAS) govorila je o etičkim izazovima, naročito vrhunskog sporta 

Odgovornost prema životnoj sredini je obaveza svakog od nas, a rizici po nju su se izuzetno uvećali poslednjih decenija. Na nezgode, stres i bolesti, koje su ljudi oduvek imali, društvo dvadesetog veka dodalo je otrovne hemikalije i radioaktivne supstance. Tokom njihove proizvodnje, prerade, distribucije, korišćenja i odlaganja u otpad, ove supstance postaju opasan i nerazuman rizik za životnu okolinu i zdravlje ljudi.

Asistent, mr sci. med. Goran Vukomanović, šef službe dečje sportske medicine, Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“ obradio je uvek aktuelnu temu „Kako prepoznati mladog sportistu sa oboljenjem kardiovaskularnog sistema“

Zbog aktuelnosti i značaja tema koje konferencija obuhvata, predviđeno je da se ona organizuje svake godine, u periodu održavanja međunarodnog Sajma knjiga u Beogradu, kako bi njeni učesnici imali i dodatne obrazovno-naučne sadržaje.

GALERIJA