Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u saradnji sa Sportskim savezom Beograda nastavio je sa realizacijom izuzetno ambicioznog projekta pod nazivom „Medicinska edukacija sportskih stručnjaka – novi ciklus 2018“. Drugo po redu predavanje u okviru stručnog savetovanja Zdravstvene komisije Sportskog saveza Beograda održano je u prostorijama našeg Fakulteta uz prisustvo velikog broja trenera. Među njima svakako najzvučnije ime je bio Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije koji je aktivno učestvovao u diskusiji.

 

Ovaj naučni skup bio je fokusrian na rad sa mladim sportistima i izazvao je veliku pažnju s obzirom da su predavači bili vrhunski, a teme veoma interesantne. Predavanje na temu „Teorijske i metodičke osnove treninga mladih sportista“ održao je prof dr Vladimir Koprivica, a doc. dr Goran Vukomanović govorio je na temu „Pretakmičarski pregledi dece sportista, uloga EKG-a i testa opterećenjem“.

Velikom broju trenera predstavljeni su brojni primeri iz prakse koji će svakako biti dragoceni kada je u pitanju prepoznavanje određenih situacija u kojima mladim sportistima mogu biti ugroženi i životi. Govorilo se i o metodici rada na treninzima mladih sportista, skrenuta je pažnja na neke greške kojima su treneri skloni kada je u pitanju rad sa decom, ali pre svega navedeni pozitivni primeri uz zaključak da u radu sa mlađim selekcijama rezultat nikako ne treba da predstavlja prioritet, već samo pripremu za ostvarivanje vrhunskih rezultata u seniorskoj konkurenciji. Stručno savetovanje Zdravstvene komisije Sportskog saveza Beograda na Fakultetu za sport se nastavlja.