U skladu sa svojom misijom i zadatkom da stalno unapređuje stručni rad u sportu, pa tako i rukometu, istovremeno poštujući i potpisani Sporazum o saradnji sa RSS, Fakultet za sport ovim putem poziva sve zainteresovane studente, saradnike, nastavnike, medije i ostalu zainteresovanu javnost da uzme učešće u radu stručnog skupa, u formi Okruglog stola, na temu „Rukomet danas, sutra?“, koji organizujemo u saradnji sa RSS.

Neposredni povod za organizaciju ovakvog jednog stručnog okuplјanja je nedavno završeno SP za juniore u Brazilu, na koje se, od svih ex YU republika, plasirala jedino Srbija (!), koja je završila takmičenje na 17. mestu, u utešnoj grupi… Pri tome, na poslednjih pet SP za muške selekcije U-21, plasmani Srbije su: 1986. godište nije učestvovalo, 1988. godište – nije učestvovalo, 1990. godište – 18. mesto, 1992. godište – 10. mesto, 1994. godište – 17. mesto… Ni na jednom velikom takmičenju za mlađe uzrasne kategorije u muškoj konkurenciji, u poslednjih deset godina, nismo imali pojedinca koji se izborio za neku od individualnih nagrada (kao najbolјi strelac, MVP, član idealne postave, najbolјi golman, odbrambeni igrač)? Na žalost, dovolјno argumenata da se zapitamo šta donosi sutra srpskom rukometu?

Organizacijom Okruglog stola želimo da čujemo iskustva drugih, sa kojima delimo sličan pristup selektiranju, imamo slične probleme i, na kraju, potičemo iz iste škole rukometa, te da zajedno (Fakultet i RSS) probamo da postanemo lideri u regionu, idući korak ispred  drugih u iznalaženju rešenja, i sopstvenim primerom – kroz razgovor, otvorenost, znanje i objektivnost, predupredimo budućnost, menjajući je i uspostavlјajući neke nove kontakte i oblike saradnje, koji svima nama mogu doneti samo dobro, da budemo bolјi i uspešniji.

Moderator Okruglog stola biće gospodin Dragan Đukić, rukometni trener i selektor više evropskih nacionalnih timova.

Svoje učešće na skupu potvrdili su:

  • dr Marko Šibila, Slovenija, lektor EHF, profesor na Fakultetu za Fizičku kulturu u Ljublјani;
  • Dragan Adžić, Crna Gora, trener ŽRK “Budućnost” i selektor ženske rukometne reprezentacije Crne Gore;
  • dr Branislav Pokrajac, Srbija, lektor EHF.

Pored njih učešće na Okruglom stolu uzeće:

  • Predrag Peruničić, državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta RS;
  • Borislav Perović, potpredsednik RSS;
  • Božidar Đurković, generalni sekretar RSS;
  • Predstavnik OKS.

Skup će se održati 14.10.2015. godine, sa početkom u 10.30 časova, u amfiteatru Fakulteta za sport, na Novom Beogradu, ul. Đorđa Stanojevića 14/III.

Poželjna je prethodna prijava, putem mejla igor.radosevic@fzs.edu.rs jer je broj mesta ipak ograničen.