Beograd, 06. 10. 2016.

Tokom prve sedmice školske godine studenti Fakulteta za sport tradicionalno imaju priliku da se druže, fotografišu i postavljaju pitanja vrhunskim sportistima, trenerima i menadžerima. Našim studentima se danas obratio zlatni olimpijac, a od ove godine i njihov kolega na studijskom programu Trener u sportu, rvač Davor Štefanek. Gospodin Štefanek predviđa da će se rvanjem profesionalno baviti još nekoliko godina, nakon čega će zaploviti trenerskim vodama.

2-1

–  Od ove godine sam postao student Fakulteta za sport i plan mi je da uskoro počnem da se bavim trenerskim poslom. Postoje već neki konkretni planovi, ali moram još dosta da učim za taj poziv. Mogu ja već sada da vodim trening, ali neke stručne stvari su krucijalne da se nauče. Bez toga ne mogu postati vrhunski trener, a to mi je cilj. Posebno me interesuje rad sa seniorskom reprezentacijom, ali od toga me deli diploma, koja meni nije toliko važna koliko znanje koje ću steći ovde – izneo je svoje planove gospodin Štefanek.

Studente je posebno očarao svojom harizmom i neposrednošću, trener vaterpolo reprezentacije Srbije, čovek koji je osvojio sve što se može osvojiti u ovom sportu, gospodin Dejan Savić. Selektor „delfina“ je poželeo studentima uspešan početak godine na malo neuobičajen način.

–  Neobično je ovo što ću vam poželeti na samom startu, ali želim vam da imate stroge profesore. Ali naravno pravedne. Smatram da je to izuzetno važna stvar u edukaciji svakog uspešnog trenera, menadžera i novinara. Znanje se stiče čitav život, tako da je važno da uvek nadograđujete bazu koju će vam dobri profesori ovde napraviti. Moja posebna preporuka je da se posvetite učenju jezika, to je naročito značajno ne samo u svetu sporta, nego generalno za sve pojedince – naveo je selektor reprezentacije Srbije.

4

Gospodin Savić je dao i nekoliko konkretnih saveta iz svoje profesije, koji će koristiti budućim trenerima.

–  Izuzetno je važna stvar da se napravi kontakt sa igračem. Tim čini 13 igrača, a sve su to različiti karakteri i prosto svakome treba prići na drugačiji način. Taj pristup ne sme da bude prijateljski, ali mora da bude fer i korektan. Uvek mora da se zna ko je glavni, jer ako je na treneru najveća odgvornost, onda igrači moraju da se ponašaju u skladu sa tim. Trener je kao dirigent orkestra, ukoliko on pogreši, mora da se krene sve ispočetka. Uvek morate znati svakog igrača, morate znati ko stoji ispred vas. Trener mora da zna sve o njegovom detinjstvu, obrazovanju, porodici, čitavu anamnezu ličnosti kako bi mogao da uspostavi pravi kontakt – rekao je gospodin Savić.

Nakon što je odgovorio na sva pitanja, studenti su imali priliku da se fotografišu sa osvajačima zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Riju.