Beograd, 01.09.2016.

Srpski rvač Davor Štefanek, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju, u kategoriji do 66 kg, upisao je studije na Fakultetu za sport, na studijskom programu osnovnih akademskih studija Trener u sportu. Društvo mu je pravio reprezentativni kolega, a od danas i kolega, Viktor Nemeš. Njima će se priključiti još jedan član reprezentacije Srbije, Aleksandar Maksimović, koji je bio sprečen da prisustvuje današnjoj svečanosti zbog takmičarskih obaveza u Nemačkoj Bundesligi.
04

Naš šampion ni nakon velikog uspeha koji je postigao braneći boje Srbije, nema vremena za odmor, već je odmah počeo da razmišlja o budućoj trenerskoj karijeri. Osnovna misija i ideja vodilja Fakulteta za sport jeste da kroz kvalitetno akademsko obrazovanje sportskih stručnjaka podigne kvalitet rada u srpskom sportu, podrži vrhunske i perspektivne sportiste i sportske stručnjake, stvarajući im ambijent koji usklađuje akademske obaveze sa onim koje nameće profesionalno bavljenje sportom. Ove kvalitete prepoznali su i naši reprezentativci i odlučili da školovanje nastave upravo na Fakultetu za sport.

– Čovek ceo život treba da uči i da ide napred. Puno korisnih stvari što se tiče sporta ne znam, baš će mi zatoFakultet za sport pomoći da u Tokiju osvojim dve medalje, što je moj primarni cilj. Želim da rvači u budućnosti nastave sa dobrim rezultatima, a ja želim da u svojstvu trenera budem uz njih. Da bih mogao da im pomognem na pravi način, važno je da neke stvari počnem da učim. Mnogo toga mogu da im kažem iz iskustva, ali mnogo toga se mora naučiti, jer sport neprestano napreduje i uvek postoji nešto novo čime možemo unaprediti trenažni proces – rekao je naš zlatni olimpijac, Davor Štefanek.

05

Viktor Nemeš, rvač u kategoriji do 75 kg, saglasan je sa svojim kolegom, prijateljem i budućim trenerom.

– Neophodno je razmišljati unapred. Nakon profesionalne sportske karijere, koja traje relativno kratko, treba otvoriti nova vrata i vidike. Nikad se ne zna, možda će Davor jednog dana voditi seniorsku selekciju, ja juniorsku, a naš Aleksandar Maksimović kadetsku – rekao je Nemeš kroz osmeh.

Dobrodošlicu na Fakultet za sport, kao i uspeh u daljem školovanju, poželela je dekanka prof. dr Ivanka Gajić. Ona je podsetila da je rvanje najuspešniji olimpijski sport u Srbiji i naglasila da je neophodna saradnja između obrazovanja i sporta, kako bi se obezbedio kontinuitet postizanja vrhunskih rezultata.

– Fakultet za sport će nastaviti stipendiranje i podržavanje uspešnih sportista koji o našoj državi šalju najlepšu sliku u svet. Ovo je logičan sled vrlo produktivne saradnje ostvarene između Rvačkog saveza Srbije i našeg fakulteta. Upravo je trenerski seminar u Senti, na kome smo aktivno učestvovali, prethodio kvalifikacionom turniru u Zrenjaninu na kome su naši rvači ostvarili olimpijske norme. Želimo da istaknemo i značajnu ulogu u saradnji sa Savezom našeg studenta, Marka Dimitrijevića, koji je dao svoj doprinos u fizičkoj pripremi, kondicioniranju, ishrani i suplementaciji Davora i ostalih članova nacionalnog tima. Veoma se radujemo svakom uspehu naših sportista i nadamo se da smo bar malo doprineli njihovom postizanju vrhunskih razultata. Srbija je osvojila čak 8 medalja na upravo završenim Olimpijskim igrama, a veliko nam je zadovoljstvo što Fakultet za sport ima saradnju sa svim Savezima čiji su nam sportisti doneli odličja – zaključila je dekanka i dodala da očekuje dobre vesti i sa Paraolimpijskih igara, čije je učesnike nedavno ispratila put Rija.

03

06

Olimpijskog šampiona i njegovog reprezentativnog druga i, kako je naglasio, naslednika, pozdravio je predsednik Saveta Fakulteta za sport, gospodin Bojan Sekulić. Uručujući novim studentima prigodne poklone on je izrazio nadu da uspeh u Riju predstavlja najavu niza sličnog onom koji je ostvaren u periodu od 1960 – 1984. godine, kada ni jedne Olimpijske igre nisu prošle bez osvojene medalje u rvanju, što je namera i gospodina Željka Trajkovića, predsednika Rvačkog saveza Srbije, da obezbedi kontinuitet postizanja vrhunskih rezultata u svom sportu, ulaganjem u obrazovanje trenera i uopšte edukaciju svih stručnjaka u rvanju. Fakultet za sport je zahvalan na ukazanom poverenju, svestan svoje uloge i odgovornosti, sa ponosom je zaključio gospodin Sekulić.